Poništeni konkursi za direktore javnih ustanova, usvojena odluka o bratimljenju Foče i Herceg Novog

Poništeni konkursi za direktore javnih ustanova, usvojena odluka o bratimljenju Foče i Herceg Novog

Skupština opštine Foča poništila je konkurse raspisane za izbor direktora Centra za kulturu i informisanje, Muzeja Stara Hercegovina, Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ i Centra za socijalni rad. Zbog propusta u ranije objavljenim konkursima, koji je utvrdila Komisija za izbor i imenovanje, zaključeno je da se raspišu novi. Ponovo će biti raspisan i konkurs za direktora Apoteke „Foča“, jer na prethodnom nije bilo zainteresovanih kandidata.

Na sjednici SO Foča pojašnjeno je da se u konkursima za četiri direktorske pozicije javnih ustanova propust odnosi na dio u kome se od kandidata traži posjedovanje organizacionih i rukovodnih sposobnosti, te uspješnost u prethodnom radu na rukovodnim poslovima. Konkursi nisu ispravni jer se ne navodi kojim dokumentima kandidati mogu to da dokažu, stav je Komisije.

Opozicija je burno reagovala optužujući izvršnu vlast da sve čini kako bi konkursi bili namještni određenim kandidatima. Odbornik SDS-a Ognjen Bodiroga tvrdi da se radi o diskriminaciji kandidata, te da ranijih godina nijedan direktor nije imao prethodno iskustvo rukovođenja.

-Aktuelna vlast izašla je sa prijedlogom da se ponište konkursi i da se dodaju stavke da kandidati moraju biti rukovodioci u prethodnom periodu. To na neki način diskriminiše druge kandidate koji imaju radno iskustvo, ali nisu bili na rukovodećim mjestima. Kao što su, na primjer, Radmila Đević i Dušan Bodiroga, koji su konkurisali za direktora Centra za kulturu i informisanje, odnosno za direktora Muzeja Stara Hercegovina. I prethodna dva direktora Muzeja Branka Dragičević i Snježana Kunarac nikada nisu bili na rukovodećim mjestima pa su bili direktori-rekao je Bodiroga.

On navodi da opozicija sumnja da je konkurs za direktora Muzeja Stara Hercegovina namješten kako bi na tu poziciju bila primljena Branka Kovačević, aktuelna v.d. direktora, dok su, kako kaže, ostali konkursi poništeni da ne bi bio poništen samo jedan.

-Volio bih da me načelnik opštine i skupštinska većina demantuju, što ćemo vidjeti u narednom periodu-naglasio je Bodiroga.

Branimir Radović, sekretar SO Foča odbacuje navode opozicije. Ističe da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da su na isti način objavljivani konkursi ranijih godina.

-Jedino sam ja pisao konkurs i niko drugi nije učestvovao u tome, pa sasvim odgovorno mogu da kažem da su u konkursu navedeni posebni uslovi koji se navode u statutima javnih ustanova, jer ne postoji druga mogućnost. Shvatam da ljudi razmišljaju politički, najviše se pričalo o politici i da je konkurs namješten. A kako je namješten!? Uzeo sam opšte uslove koji su navedeni u zakonima, ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima Republike Srpske, te posebne uslove koji su navedeni u statutima. Znači, nije postojala mogućnost da selektivno primijenim neke konkurse. To svako može da provjeri-rekao je Radović.

Obraćajući se odbornicima, načelnik opštine Foča Milan Vukadinović naglasio je da konkursi nisu namješteni i da je uvažen stav Komisije za izbor i imenovanje, te da bi pri raspisivanju novih konkursa trebalo voditi računa da se izbaci kriterijum uspješnosti u prethodnom radu na rukovodnim poslovima.

-Da ne uskraćujemo one ljude koji nisu bili rukovodioci na bilo kom mjestu, da li kao šefovi ili direktori. Ukoliko je to u skladu sa zakonom da o tome povedemo računa i damo šansu svim ljudima da mogu ravnopravno konkurisati. Kako se ne bi dolazilo u diskriminatorski odnos o kome se priča, upravo je Komisija ovo konstatovala i ja sam to uvažio. Mislim da je Komisija ispravno postupila i pozdravljam njihov rad-rekao je Vukadinović.

Komisija za izbor i imenovanje tvrdi – radili smo u interesu svih kandidata.

-Posebni uslovi konkursa prolazili su godinama. Nijedna Komisija sigurno nije zapazila da postoji nešto što po mom mišljenju nije u redu. Komisija je donijela stav da se ovi konkursi ponište kako bismo izašli iz ove situacije. Nisu predviđeni dokazi kako Komisija može procijeniti nečiju uspješnost u prethodnom radu na rukovodećim mjestima. Prema mom mišljenju to ne treba ni da stoji u konkursu. Trebalo bi da postoji neka ravnopravnost svih kandidata. Smatram da bi uz raspisivanje novih konkursa trebalo da se promijene statuti javnih ustanova koji su stari više od 10 godina. Da se naprave uslovi i usklade sa zakonom-rekao je predsjednik Komisije Vide Vuković.

Zbog nedovoljnog broja prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa poništen je i raspisani konkurs za izbor članova upravnih odbora Muzeja Stara Hercegovina i Turističke organizacije opštine Foča.

Na jučerašnjoj sjednici Skupština opštine donijela je odluku o bratimljenju Foče sa Herceg Novim u cilju razvijanja saradnje u oblastima ekonomije, turizma, kulture, sporta i obrazovanja.

Radio Foča

CATEGORIES
Share This