Krizni štab Foče:Neodgovorni pojedinci ne pridržavaju se pravila izolacije

Krizni štab Foče:Neodgovorni pojedinci ne pridržavaju se pravila izolacije

Saradnja inspekcijskih službi  na granici BiH sa Domom zdravlja u Foči i dalje je slaba, jer spiskovi osoba koje su ušle u BiH i kojima se izdaju rješenja o kućnoj izolaciji stižu sa dva dana zakašnjenja u ovu zdravstvenu ustanovu, istaknuto je na sastanku opštinskog Kriznog štaba.

Načelnik opštine Radisav Mašić navodi da su dva dana zakašnjenja veliki problem, jer to ostavlja mogućnost neodgovornim osobama koje bi morale biti u karantinu da ta dva dana šetaju gradom.

„U kućnoj izolaciji trenutno su 74 osobe, ali neki od njih ne poštuju te mjere, tako da će ih inspekcija i policija kažnjavati u skladu sa zakonom. Ako nećemo da vodimo računa jedni o drugima, prije svega o sebi, ne znam šta je mjera kojom bi ukazali na opasnost“, rekao je Mašić.

On je naveo da je pojava prvog slučaja zaraženog virusom korona u susjednom Goraždu dodatno upozorenje svima da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera.

Mašić ističe da fočanski privrednici nastoje da održe proizvodnju, mada imaju velike probleme sa izvozom, jer su granice zatvorene.

On se zahvalio privrednicima koji nisu otpuštali radnike.

Na sjednici Kriznog štaba je ukazano da su neki građani pogrešno shvatili mjeru podrške starim i socijalno ugroženim licima ili su pokušali da je zloupotrijebe, pa su se javljali za humanitarnu pomoć mada nisu u toj kategoriji, te da takvu vrstu pomoći mogu dobiti lica koja odrede Centar za socijalni rad i Crveni krst.

Sutra neće raditi ni Gradska pijaca, a odlukom Kriznog štaba, opštinska administracija od ponedjeljka, 23. marta radiće skraćeno, od 8.00 do 14.00 časova.

Na sastanku Kriznog štaba je rečeno da će pranjem ulica biti obuhvaćen i krug Univerzitetske bolnice i da će taj posao biti urađen za vikend.

U Foči od danas, uz ugostiteljske i trgovinske objekte u koje ne spadaju prodavnice hrane, ne rade ni zanati.

Krizni štab je donio mjeru da odlukom o zabrani rada zanatskih djelatnosti budu izuzete servisne službe za potrebe zdravstvenih ustanova u Foči.

Radio Foča

CATEGORIES
Share This

COMMENTS