Fočanska “ZDRAVICA” sve traženija među kupcima širom regiona

Fočanska “ZDRAVICA” sve traženija među kupcima širom regiona

Travarica “zdravica”, koju proizvodi Fočak Bojan Matović, a koja sadrži ljekovite trave ubrane na obroncima Nacionalnog parka “Sutjeska”, sve je traženiji proizvod među kupcima širom regiona.

Fočanski eliksir, koji se priprema godinu dana i zaslađuje prirodnim medom, osvojio je srebrnu medalju na nedavnom Festivalu žestokih pića “Žestival” u Užicu.

Bojanova tinktura od 37 ljekovitih trava našla se među više od stotinu vrsta rakija iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore i BiH i svojim kvalitetom drugu godinu uzastopno osvojila visoke ocjene stručnog žirija u kategoriji destilerija.

– Ove godine bila je jaka konkurencija. Među 132 uzorka rakije, koja su ocjenjivali poznati stručnjaci, osvojio sam srebrnu medalju. Ovo mi mnogo znači jer se širom regiona prepoznaje kvalitet fočanske `zdravice`- kaže Matović.

On se prije pet godina odvažio da pravi travaricu iz velike ljubavi prema prirodi i zdravom načinu spremanja hrane i napitaka.

U međuvremenu, rasla je potražnja, a time i proizvodnja rakije, pa je od ove godine domaća radinost prerasla u Poljoprivrednu zadrugu “Matović”, koja se bavi proizvodnjom alkoholnog i destilovanog pića.

– Trenutni kapacitet zadruge je 1.000 litara godišnje, a cilj nam je da dogodine proširimo proizvodnju na više hiljada litara. Kupaca ima sa svih strana – i van Srpske i Srbije. Mnogo ih je iz inostranstva. Najviše je naših ljudi koji tamo žive i koji se uvijek vraćaju da kupe ili naruče još –  navodi Matović.

On ističe da je “zdravica” odlična za imunitet i čišćenje organizma, a da posebno dobro dejstvo ima na disajne i organe za varenje, te da je zbog takvih ljekovitih svojstava sve traženija.

Ovih dana sprema se za novi proizvodni proces.

– Očekujem da mi stigne grožđe iz Makedonije, da se lageruje, a zatim ispeče rakija. Trave i ljekovito bilje su već spremni, pa idemo u novu proizvodnju i sezonu – poručuje Matović.

(s.i.)

CATEGORIES
TAGS
Share This