Dvorana “Borik” neće nositi ime Marijana Beneša

Dvorana “Borik” neće nositi ime Marijana Beneša

Upravni odbor JU Sportski centar „Borik“ nije prihvatio inicijativu banjalučkih sportista, sportskih radnika i novinara da dvorana ponese ime slavnog boksera Marijana Beneša.

– Upravni odbor Ustanove je mišljenja da, iako saglasan sa inicijativom za promjenu naziva SD „Borik“ u SD „Marijan Beneš“, ne postoji izvjesnost u pogledu broja osoba (prvenstveno sportske javnosti) zainteresovanih za navedenu inicijativu – naveli su u obrazloženju svoje odluke.

U mišljenju dostavljenom Gradskoj upravi, a koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora SC „Borik“ prof. dr Radenko Jotanović, navodi se da je poslije dostavljenog dopisa gradonačelnika Draška Stanivukovića u martu ove godine kojim izržava saglasnost da dvorana „Borik“ ubuduće bude dvorana „Marijan Beneš“, Upravni odbor Ustanove u aprilu održao sjednicu i donio odluku kojom je saglasan sa pomenutom inicijativom. Istovremeno, obavezao je rukovodstvo SC „Borik“ da formira Komisiju koja će da provede anketu kod korisnika Ustanove o tome da li su saglasni za promjenu naziva dvorane.

Na sjednici Upravnog odbora Ustanove u septembru ove godine, razmatrana je informacija o provedenoj anketi, te kako je navedeno u dopisu: “Od 41 korisnika kojima je upućeno anketno pitanje, odgovor je dostavilo samo njih šest, od kojih dva podržavaju inicijativu, dva su protiv, jedan je uzdržan i jedan se izjasnio da nije kvalifikovan za davanje odgovora”.

Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković je još u martu ove godine održao sastanak sa predlagačima inicijative, direktorom SC „Borik“ i kćerkom bokserske legende, Žanet Beneš od koje je dobio i punu podršku za realizaciju ove ideje.

Inicijativa je postojala nekoliko godina i namjera je bila da naša najveća sportska dvorana ponese ime po čovjeku koji je mnogo učinio za Banjaluku, odnosno bio jedan od naših najboljih sportista svih vremena i koji je svojim rezultatima proslavio naš grad.

Marijan Beneš rođen je 1951. godine u Beogradu, ali je djetinjstvo proveo u Tuzli, gdje je i počeo svoje “druženje sa rukavicama”.

Sa šesnaest godina se preselio u banjalučku Slaviju, u kojoj je, kao amater, ostao do kraja bokserske karijere i za to vrijeme osvojio devet titula šampiona BiH i četiri trofeja prvaka bivše Jugoslavije. godine, na Evropskom amaterskom prvenstvu u Beogradu, okitio se zlatnom medaljom, nakon čega je odlučio da se okuša na profesionalnom nivou.

I nije pogriješio, a dokaz za to dobio je 17. marta 1979. godine, kada je nokautom u četvrtoj rundi, u “do vrha” ispunjenoj dvorani Borik sagrađenoj četiri godine ranije, savladao Francuza Žilbera Koena i postao profi-prvak Starog kontinenta!

Iz boksa se povukao 1983. godine, a preminuo je 4. septembra 2018. godine u Banjaluci, nakon teške bolesti.

Marijanu je bilo začepljeno 91 posto krvnih sudova, zbog čega mu je prijetio moždani udar. Preminuo je 4. septembra 2018. godine.

Mondo

CATEGORIES
Share This