Dom zdravlja dobio dva važna aparata, maske i rukavice

Dom zdravlja dobio dva važna aparata, maske i rukavice

 Smatramo da će ovi aparati ubrzati proces dijagnostike i podići mogućnosti i svijest naših sugrađana o važnosti prevencije i redovne kontrole. Nastavićemo da sarađujemo i da podržavamo projekte UNDP-a i Dom zdravlja Bijeljina. Takođe, Gradska uprava je iskoristila ovu priliku da danas Domu zdravlja pokloni 32.000 rukavica i 20.000 zaštitnih maski, a uskoro ćemo za ovu ustanovu nabaviti i jedan novi defibrilator – dodao je gradonačelnik Petrović.

Dom zdravlja Bijeljina dobio je danas dva nova mobilna ultrazvučna aparata, koje je donirala Razvojna agencija Ujedinjenih nacija (UNDP), uz sufinansiranje Gradske uprave u iznosu od preko 40 procenata, u okviru projekta „Skrining i prevencija raka dojke u ranjivim grupama u regiji Semberija“.

– Ponosna  sam na sve aktivnosti UNDP-a i zahvalna sam menadžeru projekta Lejli Ramić Mesihović, kao i gradonačelniku Bijeljine i Gradskoj upravi, jer su u okviru projekta “Žene na izborima u BiH” obezbijedilki dva ultrazučna mobilna aparata najnovije generacije, koji će biti veoma značajni za rad Doma zdravlja. Dom zdravlja je prepoznat kao javna zdravstvena ustanova koja je lider u regionu i, bez lažne skromnosti, mogu da kažem da smo stvarno jedni od najboljih u poslovanju i pružanju primarne zdravstvene zaštite.

U martu ove godine osnovali smo Odjeljenje za prevenciju bolesti, koja je budućnost medicine. Mi sada imamo mogućnost da u svih 26 porodičnih ambulanti koje pokriva Dom zdravlja Bijeljina pregledamo svaku žensku osobu koja je napunila 15 godina, sa ciljem prevencije raka dojke. Pregled je besplatan za sve žene i priopritet imaju invalidna lica – istakla je direktorica Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin.

Projekat “Žena na izborima u BiH finansira Кraljevina Švedska, a sprovodi ga misija UNDP-a u BiH.

– Zahvalni smo gradu Bijeljina i Domu zdravlja na partnerstvu. Uz dodatak ova dva mobilna ultrazvučna aparata, žene u radijusu od nekih 90 kilometara žene su pokrivene ovom zdravstvenom uslugom. Aparati koštaju nešto više od 40.000 konvertibilnih maraka, a Bijeljina je platila nešto više od 40 procenata tog iznosa. Takođe, Gradska uprava nam je pružila i značajnu stručnu i logističku pomoć u realizaciji ovog projekta. Ovo radimo jer znamo da ne možemo imati društveno aktivnu ženu ukoliko ona nije zdrava, radno sposobna i stabilna – naglasila je menadžer projekta Lejla Ramić Mesihović.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović zahvalio je Misiji UNDP-a u BiH i Domu zdravlja Bijeljina na partnerstvu.

– Smatramo da će ovi aparati ubrzati proces dijagnostike i podići mogućnosti i svijest naših sugrađana o važnosti prevencije i redovne kontrole. Nastavićemo da sarađujemo i da podržavamo projekte UNDP-a i Dom zdravlja Bijeljina. Takođe, Gradska uprava je iskoristila ovu priliku da danas Domu zdravlja pokloni 32.000 rukavica i 20.000 zaštitnih maski, a uskoro ćemo za ovu ustanovu nabaviti i jedan novi defibrilator – dodao je gradonačelnik Petrović.

(BN)

CATEGORIES
Share This