Dom za starija lica u kolapsu: Radnici najavljuju štrajk

Dom za starija lica u kolapsu: Radnici najavljuju štrajk

Zaposleni u „Domu za starija lica” u Prijedoru već devetnaesti dan nastavljaju sa jednočasovnom obustavom rada zbog nagomilanih dugovanja prema radnicima. Oni traže neisplaćene plate, doprinose i naknade za prevoz. Poslednju platu, onu februarsku, dobili su u maju mjesecu. Stanje postaje neizdržljivo i prijeti totalna obustava rada. Nadležni ne reaguju.

„ 18 godina radim u Domu za starija lica u Prijedoru i ne pamtim da je ikada bio radnik ovako doveden u dubiozu“ – ovako svoju priču započinje Slađana Prodan, radnik u Domu za starija lica. Ona je jedna od 75 radnika ove ustanove koja platu nije primila punih 4 mjeseca.

„Radimo sa 165 ljudi ja i moje kolege ali ovo je više neizdržljivo. Nika nam ne dolazi niti obraća. Obećano nam je nešto od ministra i molimo ovim putem da namnađu neko rješenje ili da idemo kućama. Samo je ovo više neizdržljivo“, rekla je Slađana Prodan, radnik u Domu za starija lica u Prijedoru.

Da stanje postaje neizdržljivo u ovoj ustanovi, potvrđuju i u sindikalnoj organizaciji Doma za starija lica. Ističu da su razgovarali sa resornim ministarstvom o rješenju ovog problema ali kako sami kažu kao i obično, umjesto plate stiglo je obećanje koje je stvorilo dodatni revolt kod radnika.

„Postoji obećanje od ministra ali je presporo, ne pomjera se sa mrtve tačke. Osim priči čuli smo, kazali…Prepušteni smo sami sebi. Sve je dobro dok radnici ne kažu sutra stajemo. Rezervoari su nam prazni, nemamo hrane ili vrlo malo. Ne znam šta ćemo, da li ćemo u rigoroznije mjere da bi sjeli u autobus i išli pred Vladu. Ako je to rješenje, ići ćemo i to, ali nešto se mora rješiti. Došlo je do dna“. rekao je Mile Tankosić iz Sindikalne organizacije JU „Dom za starija lica” Prijedor.

Radnici se pitaju gdje se sliva novac od samih korisnika i zbog čega je ova ustanova dovedena u katastrofalno stanje. Odgovore na ta pitanja pokušali smo saznati od dugogodišnjeg direktora Doma za starija lica Bojana Becnera inače kadra SNSD-a ali su nam iz ove ustanove rekli da Becner danima ne dolazi na posao a upitani zbog čega , ni sami nisu mogli dati odgovor.

Kako smo nezvanično saznali direktor ove ustanove  je ponudio ostavku resornom ministarstvu zbog zdravstevnih razloga dok iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske peru ruke odgovorom da nisu nadležni za isplatu plata radnicima već da je za poslovanje ove ustanove odgovoran menadžment uprave. Kako je u moru inflacije raditi bez plate, doprinosa i naknada za prevoz najbolje znaju radnici Doma za starija lica koji su prepušteni na milost i nemilost države.

(BN)

CATEGORIES
Share This