Dobojskim odbornicima tijesno: “Vrh društva sjedi u ćumezu”

Dobojskim odbornicima tijesno: “Vrh društva sjedi u ćumezu”

Sala dobojske Privredne komore postala je tijesna za aktuelni skupštinski saziv koji broji 31 odbornika, osim njih sjednicama prisustvuju i načelnici gradskih odjeljenja, mediji, a zbog skromne površine i specifičnog stila gradnje jedni druge gledaju provirujući iza stubova.

Na nedavnoj sjednici to je primijetio i jedan odbornik skupštinske većine.

“Žao mi je što nema gradonačelnika, a ovi mu ne znaju prenijeti, ali ja ću mu prenijeti nekako, pokušaću, da više nikada ne držimo sjednice u ovom ćumezu jer zbilja ne priliči. Bileća, koliko ima stanovnika, ona njihova sala kakva je. A zbilja grehota je. Doboj ovakav sa ovolikim budžetom, sa ovolikim investicijama, sa ovako lijepim zgradama, lijepe crkve, lijepe ulice, a ovo gdje mi sjedimo, vrh ovog društva, sjedimo u ovom ćumezu gdje se naprosto ne vidimo. Ja molim da se to nekako promijeni, da nađemo to rješenje”, rekao je Sretko Đurković, odbornik vladajuće većine koji je mandat osvojio kao NDP-ov kadar, a u međuvremenu je obukao dres Ujedinjene Srpske.

Raspored sjedenja u sali je takav da su odbornici tokom rasprave za govornicom leđima okrenuti rukovodstvu lokalnog parlamenta, pa su njihove diskusije upućene kolegama.

Jedna takva diskusija Vedrana Gligorića, odbornika SP-a natjerala je Zorana Blagojevića, potpredsjednika Skupštine grada (SNSD) da izađe za govornicu i skrene mu pažnju.

“Ja sticajem okolnosti sjedim ovdje, ali dozvolite mi da sjedim evo ovdje, nemojte mi tako govoriti. I to se odnosi i na drugog potpredsjednika Skupštine (Srećko Rekanović, SNSD). Vi iznesite svoje mišljenje, vi predložite za određenu tačku dnevnog reda što imate da predložite, i diskutujte u svoje ime. Nemojte držati predavanje nijednom odborniku jer to nemate pravo. Nisu Vas birali građani da držite predavanje odbornicima”, kazao je Blagojević.

Nekada smo sjednice održavali u sali bivšeg Doma vojske koji je ova vlast srušila, podsjetio je Vedran Gligorić, odbornik SP-a, te se nakon konstatacije potpredsjednika gradske skupštine da ne histeriše, vratio u blisku prošlost.

“Što se tiče histerije, bio sam ja prisutan kada ste vi histerisali prije na sjednicama Skupštine, vi ste napuštali sjednice Skupštine, sjećate li se toga? Bili ste veoma žestoka opozicija, nije to bilo tako davno. Ja se vrlo dobro sjećam. Inače, dobro me sjećanje služi, zato sam profesor istorije, time se bavim. A to nije bilo baš toliko davno, znači sjećamo se kada ste vraćali kartone, kada ste demonstrativno napuštali Skupštinu kada ste raspravljali, svađali se, ništa to nije bilo tako davno da bi vi sada meni rekli, e nemaš ti pravo. Šta ja, ba, nemam pravo? Ja nemam pravo držati predavanje odbornicima? Otkud to, gdje to piše? De, molim vas to pročitajte, na koga ja drugog treba da apelujem, na čiju svijest, nego na svijest odbornika. Odbornici usvajaju loše odluke”, poručio je Gligorić.

Nakon rušenja Doma vojske tri sjednice SG održane su u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje, ali su zbog rekonstrukcije tog objekta odbornici preseljeni u salu Privredne komore.

U posljednje dvije decenije odbornici su zasjedali i u amfiteatru Saobraćajnog fakulteta, potom privatnog Slobomir P univerziteta, a iz Gradske uprave je ranije najavljeno da će izgradnjom novog administrativnog centra Skupština grada dobiti trajni smještaj.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This