Deminiranje na šamačkom području ulazi u završnu fazu

Deminiranje na šamačkom području ulazi u završnu fazu

Na današnjem sastanku načelnika opštine Šamac Đorđa Milićevića, predstavnika Centra za uklanjanje mina u BiH, Republičke uprave CZ, Oružanih snaga BiH i CZ opštine Šamac zaključeno je da se ušlo u završnu fazu uklanjanja mina na području opštine Šamac.

Ostalo je da se deminira 1,4 miliona m2 i realizacija projekta za uklanjanje površina pod minama biće obavljena početkom februara čime bi opština Šamac bila opština bez mina.


Donatorska sredstva za deminiraNJe preostale površine su obezbjeđena.

Šef kancelarije BH MACA IZ Banjaluke Bojan Klepić kaže da je nakon ovog značajnog i korisnog sastanka akcenat stavljen na realizaciju izrade projekta minsko sumnjive površine /MSP/ koji obuhvata kompletnu opštinu Šamac sa ugroženim mjesnim zajednicama od mina, a realizacijom projekta
koja će biti u skorije vrijeme opština Šamac se oslobađa od mina.
„Opština Šamac je imala veoma složenu minsku situaciju i najviše civilnih žrtava. Od mina je nastradalo 36 lica, a od toga je 19 sa smrtnim ishodom i 17 sa teže i lakše ranjeno
,“kaže Klepić.
Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističe da je današnji sastanak uvod u završnu fazu uklanjanja mina na području opštine Šamac poslije dugo godina, te da je dobio podatak da je na ovom području 2005. godine pod minama bilo 15 miliona m2, a ostalo je da se deminira još 1,4 miliona m2 u mjesnim zajednicama Obudovac, Srednja Slatina, Gajevi, Batkuša, Kornica i Grebnice.

„Na današnjem sastanku svi smo zajedno iskoordinirali sve aktivnosti koje su neophone uraditi u pripremi ovog projekta koji će započeti u februaru mjesecu“, kaže Milićević izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom.

Komandant deminerskog bataljona BH pukovnik Hazim Mahrić kaže da mu je bila čast prisustvovati koordinacijskom sastanku i sa predstavnicima BH MACA, civilne zaštite opštine Šamac i načelnikom opštine, te da je njihov zajednički cilj čišćenje površina zagađenim minama.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This