Delegacija opštine Lopare na otvaranju projekta „Dijaspora Invest“

Delegacija opštine Lopare na otvaranju projekta „Dijaspora Invest“

Delegacija opštine Lopare je prisustvovala otvaranju projekta Diaspora Invest /Diaspora Invest/, zajedno sa predstavnicima drugih lokalnih zajednica, predstavnicima međunarodnih organizacija i predstavnicima kompanija koji su učesnici u projektu.

Otvaranje projekta održano je u sarajevskom hotelu „Holidej“ gdje su se prisutnima obratili američki ambasador u BiH Majkl Marfi, kao i direktorica Misije USAID-a u BiH Kortni Čab.

Projekat Diaspora Invest je pokrenut u oktobru 2022. godine, a podržan je i finansiran od strane Agencija Sjedinjenih Američkih država za međunarodni razvoj USAID. Riječ je o petogodišnjem projektu koji podstiče saradnju između lokalnih zajednica i dijaspore BiH, odnosno ulaganje dijaspore u ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine. Projekat Diaspora Invest vrijedi najmanje 50 miliona dolara, a smatra se da će ovaj projekat otvoriti 2000 novih radnih mjesta i podržati 600 poslovnih subjekata na čelu sa ljudima iz dijaspore.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić, koji je bio predstavnik delegacije lokalne zajednice, je rekao da je opština Lopare počela sa privlačenjem investicija od stane dijaspore 2010. godine.

“Ušli smo u aktivnosti sa Udruženjem Majevičana iz Švajcarske i do sada smo otvorili 15 privrednih subjekata u opštini Lopare, a sve su to uradili ljudi iz naše lokalne zajednice koji žive u inostranstvu”, naveo je Ristić.

On je istakao da Lopare imaju i dobru saradnju sa ministarstvima u Vladi Republike Srpske, koja nikada nisu odbijala pozitivane primjere otvaranja radnih mjesta u opštini Lopare.

“Mi smo pokretač i zamajac, a kasnije se aktivno uključuju nadležna ministarstva i institucije”, zaključio je Ristić.

ISTOK

CATEGORIES
Share This