Brodskim dijabetičarima dostupne trakice na recept

Brodskim dijabetičarima dostupne trakice na recept

Na području Broda živi blizu 600 građana oboljelih od šećerne bolesti. Prije dvije godine osnovano je Udruženje dijabetičara „Siofor“ uz pomoć kojeg se ova lica mogu lakše nositi sa svojim zdravstvenim problemima.

Sve veći broj dijabetičara na području Broda stvorio je potrebu organizovanog djelovanja, kaže Željko Ružojčić, predsjednik brodskog Udruženja dijabetičara „Siofor“

-Udruženje postoji od prve polovine 2020.godine, ali korona virus sprečavao nas je za intezivnije okupljanje. Zahvaljujući firmi „Medlab“ uspjeli smo podijeliti oko 200 aparata za mjerenje šećera u krvi i određeni broj trakica. Od 13. aprila svi koji imaju aparate „Contour plus“ mogu kod svog porodičnog ljekara dobiti recept i trakice besplatno preuzimati u apotekama, to je novina. Očekujemo sa predstavnicima ove firme, da vidimo hoće li biti kakve dodatne podrške i kako pomoći početnicima. Nadamo se da je pandemija iza nas, pa ćemo organizovati predavanje na temu života sa dijabetesom-, pojašnjava on.

Brodski dijabetičari lakše će se organizovati, zahvaljujući funkcionisanju udruženja.

-Dijabetičar sam 14 godina i na insulinu sam. Pratio sam statistiku i izvan Republike Srpske. Broj dijabetičara stalno se povećava. Imamo u Brodu blizu 600 dijabetičara. Naišli smo na razumijevanje tadašnje vlasti, u sudu se registrovali, imamo pomake u funkcionisanju, pokušaćemo da udruženje na nivou Srpske zaživi, jer mi iz lokalnih udruženja trebamo biti u tom republičkom i tamo štititi interese oboljelih od šećerne bolesti u svojim sredinama-, obrazlaže on.

Željko Ružojčić iznosi i prioritete u radu Udruženja „Siofor“.

-Broj trakica je jedan od tih prava. Ja imam pravo na tri pakovanja traka godišnje što je jako malo. Treba makar jedan put dnevno mjeriti šećer u krvi. Problem je sa senzorima za djecu, a imamo na području Broda 11 djece koji koriste senzore koji su skupi i nema ih u BiH, a roditelji iste kupuju u inostranstvu. Imamo uštedu preko Fonda da nešto nabavimo, ali kao udruženje ćemo do Svjetskog dana dijabetičara u novembru znati mnoge pojedinosti-, nastavlja Ružojčić.

Brodski dijabetičari trebaju znati šta je zdrava ishrana i da se svi preventivno bore protiv šećerne bolesti, kaže Ružojčić.

-Zdrava ishrana jako je važna, dovešćemo nutricionistu iz Doboja, a internista iz Broda pomaže nam. Treba, posebno mlade uvjeriti da je brza hrana štetna, da treba preventivno djelovati. Zdrav život i zdrava ishrana doprinose zdravijem i dužem životu-, podvukao je Željko Ružojčić.

Pomenuto udruženje ima punu podršku opštinskog rukovodstva, pa se često njegovi članovi odluče za planinarenje, a sve u cilju zdravijeg načina života.

D.I.

CATEGORIES
Share This