Božović: Nećemo dozvoliti brzu cestu kojom bi Istočna Ilidža bila presječena na dva djela

Božović: Nećemo dozvoliti brzu cestu kojom bi Istočna Ilidža bila presječena na dva djela

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidza, rekao je da je nedopustivo da izgranjom brze ceste ova opštine bude presječena na dva dijela. On je apelovao na nosioce izvršnih funkcija da uvaže zahtjeve o alternativnim trasama koje su ponuđene za ovu saobraćajnicu.

Božović poručuje da se opština Istočna Ilidža zalaže za izgradnju ove brze ceste, koja će ići od Stupa preko Istočne Ilidže, prema Brdu na Drini i dalje prema Šćepan Polju i  Podgorici, ali ističe da bi postojećim rješenjem iz studije izvodljivosti bila načinjena ogromna šteta za opštinu i njeno stanovništvo.

– Mi tražimo da to bude brza cesta na kojoj će maksimalno ograničenje biti 60 km na sat, sa dovoljnim brojem priključaka svih sporednih i servisnih saobraćajnica, i da se saobraćajnicom, koja ima četiri trake, opština ne bude presječena na pola. Mi se isto tako zalažemo za brzu cestu na kojoj će maksimalno ograničenje biti 60 km na sat sa dovoljnim brojem priključaka svih sporednih i servisnih saobraćajnica – pojasnio je Božović.

On kaže da od opština kroz koje bi trebala da prolazi ova saobraćajnica samo Istočna Ilidža i opština Novi Grad u Federaciji BiH, nisu dale saglasnost za izvođenje ovog projekta.

– Radi se o sledećem, ukoliko naručilac ovog posla, Evropskoj komisiji, nastavi sa lošom praksom neuvažavanja autonomije lokalne zejednice, neuvažavanja provođenja naših provedbenih dokumenta, regulacionih i urbanističkih planova, bojim se da ćemo iskoristi sve dozvoljene zakonske načine da ovaj projekta stopiramo – upozorio je Božović.

Kaže da Istočnoj Ilidži ne treba projekat koji će onemogućiti njen dalji razvoj.

– Započinjanje projekta, koji nam se pokušava nametnuti, bi zatvorilo postojeća radna mjesta u našoj opštini, jer se na magistralnom putu M18 na kojem bi se izvodili radovi nalazi  veliki broj privrednih subjekata koji zapošljavaju veliki broj ljudi – napominje Božović.

Ono što nam se nameće je, prema Božovićevim riječima, neprihvatljivo za Istočnu Ilidžu.

– Mi tražimo od resornog ministarstva, od nadležnog javnog preduzeća Putevi RS, da se naši zahtjevi uvaže – istakao je Božović.

Katera

CATEGORIES
Share This