Blokada puteva zbog favorizovanja pojedinih firmi

Blokada puteva zbog favorizovanja pojedinih firmi

Drvoprerađivači u Šipovu već danima blokiraju šumske puteve kojima se prevozi oblovina. Razlog protesta je, tvrde, to što Šumsko gazdinstvo “Gorica” oblovinu isporučuje samo favorizovanim firmama, dok ostali nemaju sirovina za rad.

Drvoprerađivači blokadom šumskih puteva žele da ukažu na problem neravnopravne raspodjele trupaca, do kojih ne mogu doći iako su uplatili avanse. Zahtijevaju od Šumskog gazdinstva “Gorica” pravednu raspodjelu drvnih sortimenata.

“Imamo u potpisu nekih 15 drvoprerađivača koji dobrim dijelom nose razvoj naše opštine. Oni su složno potpisali blokadu svih radnih jedinica, puteva kojima gazduje Šumsko gazdinstvo “Gorica”. Jedna firma je favorizovana, koja je do ponedjeljka odvukla 3300 m3, sve na račun duga, a svi ostali drvoprerađivači imaju uplaćenih skoro milion KM avansa, povukli su samo 2500 m3“, kaže Milan Plavšić (SNSD), predsjednik lokalne skupštine Šipovo.

Nastavi li se navedena praksa, upozoravaju, dovodi se u pitanje preko 300 radnih mjesta.

“25 godina već radim i ovakvo stanje nisam zapamtio, da nema trupaca, da nema oblovine, da smo prinuđeni da kupujemo iz Ribnika. Juče smo dovukli iz Ribnika daske samo da bi imali šta raditi. Taman neke plate imamo solidne, lijepe i onda posla nema. Znači, opet smo na ničemu“, upozorava Bogdan Milovac, radnik u drvnoj industriji.

Prema podacima koji su u našem posjedu, Drvna industrija Šipovo, u vlasništvu Milana Kovača, načelnika Šipova, Šumskom gazdinstvu Gorica duguje više od 700 hiljada maraka. Na listi dužnika nalazi se i Fabrika ambalaže Šipovo, u vlasništvu Sime Zečevića, Kovačevog sestrića, sa dugom od 325 hiljada maraka, kao i Malinović CO u vlasništvu odbornika SNSD-a Gruje Malinovića sa dugom od 235 hiljada maraka.

I pored ogromnih dugovanja, Šumsko gazdinstvo “Gorica” je navedenim firmama u toku prošle i prva tri mjeseca tekuće godine isporučilo više od 14 hiljada kubika drveta.

„Drvoprerađivači, naročito mali, nisu zadovoljni raspodijelom trupaca i bodovanjem po kom se njima dodijeljuje masa za preradu. Ono što je ovdje simptomatično jeste da je glavni akter priče Milan Kovač i njegov sestrić Simo Zečević koji drže firme FAŠ i Oplenac i koji imaju ogroman uticaj u šumarskom sektoru, te su oni povlačili ogromne količine trupaca. Pa tako imamo preko 300 hiljada maraka duga od strane firme FAŠ, koja je tovarila trupce i imamo po desetine hiljada maraka ljudi koji su pretplatili robu, a koja im nije isporučena“, navodi Sergej Milanović, odbornik u SO Mrkonjic Grad.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoporivrede na upit o protestima drvoprerađivača odgovor nismo dobili, a direktor Šumskog gazdinstva “Gorica”, Jovo Dakić, nije odgovarao na naše pozive.

Blokade šumskih puteva će, najavljuju drvoprerađivači, trajati sve dok se već plaćeni trupci ne isporuče, kao i dok se praksa favorizovanja pojedinih firmi ne prekine.

(BN/A. Gluvić Foto: BN)

CATEGORIES
Share This