Bjelica: Dan formiranja SAO Romanije posebno značajan za srpski narod u BiH

Bjelica: Dan formiranja SAO Romanije posebno značajan za srpski narod u BiH

Na Sokocu će u ponedjeljak, 22. novembra, svečanom akademijom pod nazivom „Dok je Romanije“ biti obilježeno 30 godina od osnivanja Srpske autonomne oblasti /SAO/ Romanija, odnosno SAO Romanija-Birač, rekao je Srni načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Bjelica, koji je i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, podsjetio je da je Srpska autonomna oblast Romanija formirana 9. novembra 1991. godine, a inicijalni sastanak je održan 17. novembra te godine.

„Reorganizacijom Srpskih autonomnih oblasti SAO Romanija se 21. novembra spaja sa Srpskom autonomnom oblasti Birač i nastaje SAO Romanija-Birač, koja 1992. godine ulazi u sastav Srpske Republike BiH“, naveo je Bjelica.

Prema njegovim riječima, SAO Romanija-Birač prostirala se geografskim regionima planina Romanija, Jahorina, Trebević i Sjemeć, te Glasinačkim i Sarajevskim poljem i regijom Birač.

Bjelica je naglasio da će ovaj datum posebno značajan za srpski narod u BiH biti obilježen pod sloganom „Romanija pamti“.

Prema programu obilježavanja 30 godina od osnivanja SAO Romanije i SAO Romanija-Birač, u ponedjeljak 22. novembra biće služen parastos i položeni vijenci na Centralni krst na Vojničkom spomen groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu, te položeni vijenci na Centralni spomenik poginulim srpskim borcima Sarajevsko-romanijske regije na kome je upisano 1.250 imena.

Svečana akademija „Dok je Romanije“ istog dana počeće u 16.00 časova u Parohijskom domu crkve Romanijska Lazarica na Sokocu.

Opština Sokolac

CATEGORIES
Share This