Bilećki odbornici: Cilj raspuštanja Skupštine zataškavanje zloupotreba bivše vlasti

Bilećki odbornici: Cilj raspuštanja Skupštine zataškavanje zloupotreba bivše vlasti

U danu kad Narodna Skupština RS treba da odluči da li će raspustiti bilećki parlament, u Opštini Bileća održana je sjednica Skupštine na kojoj je usvojen nacrt budžeta za 2022. godinu u iznosu od 10.753.477 maraka. Današnjem zasjedanju, kao ni prošlog puta, nisu prisustvovali odbornici opozicionog SNSD-a. Oni koji su učestvovali u današnjem radu Skupštine uglavnom su mišljenja da novi izbori u Bileći ne bi donijeli nikakav pozitivan pomak.

Predsjednik bilećke Skupštine Mato Vujović smatra da vanredne izbore priželjkuje isključivo SNSD koji na takav način, po svaku cijenu, želi ponovo da dođe na vlast.

„Nedolaskom opozicija je pokazala da im je najvažnije da se održe vanredni izbori, a uopšte im nije bitno da se raspravlja o životnim problemima građana i o bitnom dokumentu kao što je nacrt budžeta. Mi smo smanjili smo dug koji smo naslijedili i ovim načinom rada u budućnosti bismo sigurno izašli na zelenu granu, ali imamo razne opstrukcije od opozicije koja nije željela da učestvuje konstruktivno u rješavanju problema, već su od samog početka blokirali i čekali da nam nađu grešku. Ponavljam, njima je najbitnije da vrate vlast po svaku cijenu“, kazao je Vujović.

Načelnik Bileće Veselin Vujović stava je da bi raspuštanje lokalne Skupštine Opštini donijelo samo nove troškove i nove probleme.

„Plus to bi bilo maltretiranje građana da izađu na nove izbore. Volja naroda na posljednjim izborima bi bila poništena, a to su sve nečiji hirovi iz naše opštine. Ne mogu da shvatim da bi to izglasali, jer mi funkcionišemo, održavamo sjednice. Zato mislim da neće ni doći do raspuštanja Skupštine“, rekao je Vujović.

Upitan da li će, ako Skupština bude raspuštena, biti poništene odluke koje su danas donesene, bilećki načelnik kaže da ne zna i dodaje da je sve do sada urađeno „po statutu i pravilniku“.

„Nekom ne odgovara da radimo po zakonu. SNSD ne može da se pomiri sa time da nemaju vlast i na svaki način pokušavaju da je promijene“, smatra Vujović.

Iako DEMOS u bilećkoj Skupštini djeluje opoziciono, nije dao podršku za njeno raspuštanje.

„Mi smo uputili inicitajivu da se ne raspusti Skupština. Zamolili smo naše poslanike da dobro elaboriraju tu tačku i da vide ima li osnova za raspuštanje s obzirom na to da to nije praksa. Još uvijek je sve otvoreno, još ima partija koje će da odluče da li će se pristupiti toj tački. Ne znamo šta bi se dobilo raspuštanjem s obzirom na to da Bileća ima jako puno problema i tih 30.000 maraka, koje bi bile potrošene na izore, bio bi još veći trošak na ovakvu situaciju“, kazala je DEMOS-ova odbornica Branka Radmilović i dodala da, bez obzira na sve, ne smatra da je Skupština do sada dobro radila.

Radmilović, koja je diplomirana pravnica, kaže da će odluke bilećke Skupštine biti ništavne ukoliko se ispostavi da CIK nije dao sertifikat odborniku Janku Samardžiću koji je u skupštinske klupe sjeo na prethodnom zasjedanju.

Novi izbori mogućnost za bivšu vlast da prikrije minuli (ne)rad

Slavko Dangubić, odbornik vladajućeg DNS-a i predsjednik Komisije za budžet i finansije, kaže da je Komisija veoma zabrinuta da li će se ogromni deficit u budžetskoj kasi moći servisirati.

„Naslijeđeni su veliki problemi i dugovi, svaka godina je bila u deficitu u proteklom periodu od pet-šest godina, tako da je akumulirani deficit već preko 10 miliona maraka. Ovo je prvi put od kad sam ja odbornik, a četvrti mi je mandat, da se blagovremeno donosi nacrt budžeta za narednu godinu, umjesto privremenog finansiranja. Mi nismo dali potpunu saglasnost na ovaj budžetski nacrt dok se ne dobije uvjeravanje na prihodovnoj strani. Kad bude to, mi ćemo se odrediti i po pitanju budžeta za 2022. godinu“, rekao je Dangubić.

Prema njegovim riječima, bivša vlast je napravila mnogo zloupotreba zbog čega će ova vlast pokušati da retroaktivno dobije određena finansijska sredstva.

„Tražimo retroaktivno novac iz sredstava revolvinga za dodatno zapošljavanje, plasiranih kredita i tako dalje. Mnogo toga se ostalo dužno, a nama je u ovoj situaciji svaki fening dragocjen. Po meni, pojedini ljudi u ovoj opštini nisu radili svoj posao onako kako je bilo predviđeno ugovorom za sredstva za dodatno zapošljavanje, što je uglavnom bilo vezano za stočarstvo i pčelarstvo. Mislim da je, osim časnih izuzetaka, mnogo toga zloupotrebljeno. Upravo zato je nekom palo na pamet da raspisuje nove izbore kako bi došao na vlast i prikrio ovo o čemu pričam“, zaključio je Dangubić.

CATEGORIES
Share This