Paradoks opštinske administracije u Bileći

Paradoks opštinske administracije u Bileći

Bileća, grad koji svakodnevno tone sve dublje, u nekim stvarima se vraća vijekove unazad a u nekima je u korak sa svijetskim metropolama. Na primjer, u 21. vijeku imamo neasfaltirane gradske ulice, bez rasvjete, ili 50 % pokvarenih uličnih svjetiljki, zapostavljene ugrožene i nezaposlene kategorije društva (mogu do sutra nabrajati) … Zato imamo rijaliti šou na sjednicama skupštine, menadžera, po ugledu na Beograd, Podgoricu ili administrativnu svitu “kao da nas je 100 hiljada”.

Naime, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi RS, a na osnovu broja stanovnika, opštinskoj administraciji je dovoljno oko 30 zaposlenih. Sada se pitate koliko ih zaista ima? Ima ih oko 150! To znači da više od 100 ljudi bespotrebno sjedi (ako uopšte ima stolicu) u zgradi opštine… Ali nije ni to problem da opština ne grca u dugovima, da joj prije nekoliko dana nije bila isključena struja, prošle godine internet. Problem je jer Bileća gubi onaj godinama građen renome, boju, postaje sinonim za sivilo, neimaštinu, zastoj, stagniranje, zaobilaženje…

Zašto spominjem sve ovo? Za mnogo šta, što je u interesu napaćenog naroda nema se novca… Ali za nešto drugo ima: recimo da je plata svim zaposlenima koji su višak u administraciji – minimalac (a većini je veća) koji u RS iznosi 520 KM . Dakle, kada pomnožimo taj iznos sa recimo 100 radnika i period od 12 mjeseci, dođemo do zaključka da je Bileća samo na plate nepotrebne administracije u zadnjih godinu dana izdvojila više od 620 hiljada maraka (po minimalcu). U to ne računamo doprinose i ostale manipulativne troškove.

Taj novac je mogao biti usmjeren za nezaposlene, demobilisane borce, socijalno ugrožene, invalide, porodice sa više djece… Od ovog iznosa je 500 osoba iz navedenih kategorija moglo dobijati bar 100 KM mjesečno, tokom cijele godine, karikiram…

Stoga, zaključujem: Bileća – grad sa mnogo resursa, slavnih ljudi, istorijskog značaja, vrijednog i radnog naroda, a “korak od mora”, treba plan, i to plan domaćina, koji Bileću vidi kao svoju kuću, a ne menadžera, načelnika i 100 navijača i ispijača kafe u administraciji.

Do tada, sivilo će biti samo tamnije, a ni fabrika ribe, ni Dubrovnik, neće biti dovoljni da prime sve one kojima ovdje “nema sreće”!

Kolumna – S.K.
Bileća Vijesti Onlajn

CATEGORIES
Share This

COMMENTS