Bileća: Održano veče posvećeno Soluncima iz Hercegovine

Bileća: Održano veče posvećeno Soluncima iz Hercegovine

U okviru projekta „Srpsko herojstvo u velikom ratu“ koji organizuje ,,Kulturni centar Bileće“ sinoć je u Domu kulture „Jevto Dedijer“ održano veče posvećeno Soluncima iz Hercegovine. Učešće su pored predsjednika Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, potomaka i poštovalaca Bileća Radislava Uljarevića uzeli i ugledni istoričari, profesor dr Aleksandar Stamatović i prof. dr Budimir Stanković. Program su upotpunili guslar Branko Milićević, pjevačka grupa Udruženja guslara i epskih pjesnika ,,Vojvoda Vlatko Vuković“, Ivona Šakotić i predsjednik nosioca projekta ,,Kulturnog centra Bileća,, Nebojša Rogan.
Prema Uljarevićevim riječima od osnivanja udruženja, na Vidovdan 2015.godine pa do danas primarni cilj je izgradnja spomenika Solunskim dobrovoljcima i ažuriranje podataka za knjigu „Hercegovci ratni dobrovoljci od 1912 do 1918 u ratovima u Crnoj Gori i Srbiji“.


,,Nismo naišli na finansijsku podršku pa nismo ostvarili plan da napravimo spomenik 2018. Godine, na stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, ali smo ipak ove godine uspjeli da dobijemo lokaciju, osveštamo je i postavimo kamen temeljac. Konkurisali smo na par projekata, obratili se opštini, institucijama i preduzećima kako bi prikupili sredstva i ostvarili naš cilj. To je najmanje što možemo da uradimo za Hercegovce koji su proslavili Srpsku vojsku. Sa ovim spomenikom bi zaokružili jednu priču naše istorije, od Prvog svjetskog rata do danas, jer niko ne treba da bude zaboravljen, a spomenici u našem gradu treba da budu čitanka generacijama koje dolaze“, rekao je Uljarević.
Prema riječima istoričara Budimira Stankovića sjećanje je bitan segment nacionalne egzistencije svakog naroda.
,, Mi Srbi se ne možemo pohvaliti da smo u proteklom vremenu imali kulturu sjećanja. Ona je sistematski osporavana ali je razvijamo u poslednje vrijeme i to se manifestuje u različitim oblicima, kroz kulturnu djelatnost, umjetnost, političko djelovanje, podizanje spomenika…. Kultura sjećanja je neophodna za naše nacionalno samoodržanje i nacionalnu svijest“, istakao je prof. dr Budimir Stanković.
U okviru projekta sutra će se u Domu kulture održati program ,,NJegujmo tradiciju da se ne zaboravi“ u kome će učešće uzeti kulturno umjetnička društva iz Bileće

Radio Bileća

CATEGORIES
Share This