Bileća: Zaposleno samo 2.000 radnika, mladi ne vide perspektivu

Bileća: Zaposleno samo 2.000 radnika, mladi ne vide perspektivu

Prije rata Opština Bileća je zapošljavala više od pet hiljada ljudi, a danas su zaposlene oko dvije hiljade. Nekadašnji giganti nisu u pogonu. “Kovnica”, “Bilećanka”, “Mlin”, samo su neke od firmi koje su zapošljavale Bilećane.Mladi u ovoj lokalnoj zajednici ne vide perspektivu.

Prije rata preko pet hiljada zaposlenih, druga opština u bivšoj Jugoslavija po nezaposlenosti. Danas oko dvije hiljade zaposlenih toliko i nezaposlenih na deset hiljada stanovnika. Kada tome dodamo još 2800 penzionera, onda nam je jasna situacija u ovoj hercegovačkoj opštini.

Novica Nosović, bivši radnik bilećkog “Mlina”

Tačno, bilo je oko pet hiljada zaposlenih u našoj firmi i bilo oko 115 zaposlenih. Bilo je dobro, plate su bile uredne, na vrijeme, sve je bilo kako treba, nažalost poslije decembra 2005. godine Mlin više ne radi.

Danas Bosna i Hercegovina uvozi sedamdeset odsto potrebne stočne hrane. Bilećki “Mlin” je proizvodio sedamdeset vagona stočne hrane meseno. Prema ovim pokazateljim vidi se da bi sigurno bilo posla za ovog probalog giganta.

Novica Nosovć, bivši radnik bilćkog “Mlina”

Proizvodi “Mlina,” brašno i stočna hrana su plasirani od Konjica do Cetinja. To je opseg ovoga mlina, bila je pekara koja je snabdijevala Bileću.

Ali nije samo “Mlin”. Ne radi “Kovnica”, “Bilećanka”, sve te nekadašnje firme su otišle pod stečaj i više radnike nisu primali u svoje proizvodne hale. Da je u današnje vrijeme zaposleno pet hiljada stanovnika, sve bi bilo drugačije. U opštini kažu da i danas rade neke firme na koje računaju i u budućnosti. Ističu Strategiju razvoja od 2020. do 2029. godine koja bi trebala donijeti bolje dane stanovnicima Bileće.

Mihajlo Vujović, menadžer Opštine Bileća

Gdje smo predvidjeli nekih devedesetak projekata u deset godina oslanjajući se, prije svega, na prirodne resurse i ljudske, i na sve potencijale koje Bileća ima.

Bileća u budućnosti računa da će prirodni resursi pomoći ovoj opštini da stane na noge. Prije svega, računaju na energetski sektor i to obnovljivu energiju.

Mihajlo Vujović, menadžer Opštine Bileća

I to u hidro energiju i solarnu energiju.U toku je pravljenje HE “Dabar”, praviće se u neko dogledno vrijeme i HE “Bileća”, imamo potencijal u HE “Grančarevo” i “Plat” od koje Bileća ima trenutno koristi. A i ove godine treba da se počne praviti i u dogledno vrijeme i napravi jedna solarna elektrana.

U Bileći imaju planove kako bi ovu opštinu doveli na zelenu granu. Sigurno će trebati vremena i novca da se to uradi. Da su kojim slučajem ostali pomenuti prijeratni privredni giganti u ovoj maloj opštini sve bi danas bilo drugačije.

(BHRT)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS