Bijeljina: Otvoren međunarodni kongres kardiovaskularne medicine

Bijeljina: Otvoren međunarodni kongres kardiovaskularne medicine

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je sinoć u Bijeljini da mu je srce puno jer se u Republici Srpskoj održava Drugi međunarodni kongres HISPA BH, koji je jedinstavena i ne tako česta prilika da se od eminentnih stručnjaka svjetskog glasa čuju stručni i naučni apekti kariovaskularne i cerebrovaskularne prevencije.

Šeranić je čestitao je organizatorima za veliki i značajan stručni skup, dodavši da su teme pažljivo birane i aktuelne, jer se tiču izazova koje su postojali u protekle dvije godine, te mnogih saznanja o posljedicama kovid infekcije sa kojom se i danas pacijenati susreću.

“Upravo ovakav pristup pokazuje da ste spremni na savremene izazove kardiologije, zbog toga nas iz Ministarstva zdravlja obavezuje da nastavimo da osnažujemo ovu granu medicine. To je naručito važno kada su u pitanju izazovi koje je donijela pandemija virusa korona”, izjavio je Šeranić u obraćanju na otvaranju Kongresa.

Šeranić je naveo da će predavači govoriti o dijabetes melitusu, dislepidemiji, stresu, pušenju i drugim faktorima rizika kao posljedicama životnog stila savremenog čovjeka.

“Neće se zaustaviti naša nastojanja da kroz zakonske okvire, infrastrukturne projekte i nabavku savremene medicinske opreme obezbijedimo uslove za pružanje kavlitete zdravstvene zaštite, bez obzira na ograničene finansijske mogućnosti”, naglasio je Ministar zdravlja Srpske.

Šeranić je izazio nadu da će se u okviru sesija na Kongresu odvijati diskusije koje će iznedriti najbolja rješenja i kliničku praksu za budućnost.

“Unapređenje kvaliteta zadravlja pacijenata je naš zajednički cilj, zato nastavite da unapređujete vaša znanja i vještine u korist i za korist cijelog zdravstvenog sitema i stanovništva”, naveo je Šeranić u obraćenju.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije blagoslovio je Kongres, uz želju da njegovi naučni, medicinski i duhovni plodovi budu na opštu koristi kako stručnjaka, tako i svih ljudi.

“Kako postoji tjelesno srce, tako postoji i duhovno srce, mora da postoji jedinstvo između ta dva srca kako bi čovjek funkcionisao”, rekao je vladika Fotije, iskavši da ovaj kongrs ima podršku NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Vladika je istakao da je večeras prisutan kako bi pokazao da treba njegovati zajednicu između Crkve i države, kako bi svi zajedno radili za dobro naroda.

“Ovdje sam da pokažem da nauka i Crkva nisu u suprotnosti, već zajedno rade na dobrobit naroda”, naveo je Fotije, kome je uručena zahvalnica Kongresa.

Zahvalnica kongresa uručena je i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, koja je generalni pokrovitelj Drugog međunarodnog kongresa HISPA BH.

Skupu je prisustvovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

(BN/Srna)

CATEGORIES
Share This