Bijeljina danas obilježava Dan grada

Bijeljina danas obilježava Dan grada

Bijeljina danas obilježava Dan grada, ustanovljen u znak sjećanja na godišnjicu oslobođenja od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom je organizovan prijem za borce Narodnooslobodilačkog rata, predstavnike SUBNOR-a i poštovaoce antifašističke borbe.

– Ne smijemo zaboraviti velike žrtve i borbu naroda protiv fašizma kao najvećeg zla u istoriji. Ova ideologija i sve što ja izazvala bila je ogromna opasnost za čitavo čovječanstvo i dan kada je Bijeljina oslobođena od tog zla jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Semberije – istakao je savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić.

Predsjednik skupštine Aleksandar Đurđević podsjetio je da je Semberija dala važan doprinos u borbi protiv fašizma i da je iz Bijeljine poginulo oko 1.800 boraca i žrtava fašističkog terora.

‐ Na današnji dan 1943. godine, Bijeljina je prvi put oslobođena od fašističkog okupatora. Ovaj datum će ostati upisan u slobodarsku i antifašističku istoriju našeg kraja ‐ naglasio je Đurđević.

Obilježavanju Dana Grada prisustvovale su brojne delegacije udruženja boraca, potomaka i poštovalaca tekovina Narodnooslobodilačkog rata, među kojima su bili gosti iz Sremske Mitrovice, Inđije, Rume, Šida, Novog Sada, Vukovara, Srebrenika, Gradačca, Novog Sada, Brčkog, Šekovića, Jarka, Manđelosa, Laćarka i Кraljeva.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR Mihajlo Vidić je ocijenio da je uspostavljena dobra saradnja sa Gradskom upravom u okviru koje su, između ostalog, vraćene biste narodnih heroja u Gradski park.

– Nadamo se da ćemo ovu saradnju nastaviti i da ćemo zajedno održavati spomenike iz Narodnooslobodilakog rata i tako poslati poruku mlađim generacijama da životi dani u borbi za slobodu nisu bili uzalud – poručio je Vidić.

Nakon prijema, predstavnici rukovodstva Grada, bijeljinskog i gostujućih SUBNOR-a odali su poštu i položili cvijeće na spomenike narodnim herojima iz Bijeljine.

(BN)

CATEGORIES
Share This