Besplatan prevoz za penzionere sa najnižom penzijom

Besplatan prevoz za penzionere sa najnižom penzijom

Banjalučki penzioneri sa najnižim penzijama od sljedećeg mjeseca imaće potpuno besplatan javni prevoz. Ovo je još jedan korak ka krajnjem cilju, a to su besplatne karte za sve penzionere i đake, poručio je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Banjaluka najočigledniji primjer u istoriji Republike Srpske, kaže Stanivuković, gdje jedan grad svojim građanima direktno vraća sve ono što građani kroz poreze i doprinose uplate u gradsku kasu.

„Ovo je preko 30 hiljada porodica koje su direktno nešto od svoje Banjaluke, svog budžeta, našeg budžeta dobili. Na ovaj način smo direkto poslali jednu poruku – ljudi ovo su vaše pare i sve ono što dođe i što se slegne u našu gradsku kasu, vraća se, da budem najdirektniji – vama, kroz puteve, kroz mostove, kroz škole i kroz direktna davanja koja imamo.

Smatram da u istoji postojanja Republike Srpske, Banjaluka je najočigledniji, najjasniji način toga. Građani – ovo su vaši novci. Mi ih sakupimo na jednu „hrpu“ i onda se trudimo davati onima kojima je najpoptrebnije“, kaže Stanivuković.

Sve ono što penzioneri treba da prikupe od dokumentacije, biće javno dostupno na sajtu Grada, kao i na lecima koje će građani moći preuzeti u zgradi Gradske uprave.

„Svi penzioneri sa penzijom do 285 KM u Banjaluci će od sljedećeg mjeseca imati besplatan prevoz. Kako bismo ubrzali sve to i kako bismo osigurali da do kraja avgusta karte budu izrađene, mi smo u Domu omladine napravili posebnu kancelariju za njih, kako bismo izbjegli gužve u Gradskoj upravi.

Tako da će oni već od ponedeljka, od 8 do 15 časova, moći u Dom omladine da donose svu potrebnu dokumentaciju i da se prijavljuju za ove povlastice.

Ono što je potrebno da dostave od dokumentacije jeste potvrda o prebivalištu, kopija rješenja o utvrđenoj penziji, kopija čeka penzije, potvrdu o visini penzije od Fonda i jednu od ranijih mjesečnih karata, kao dokaz da koriste mjesečni prevoz“, objasnila je Tanja Vukomanović, savjetnik gradonačelnika Banjaluke.

Prema procjenama Gradske uprave, broj penzionera sa najnižim penzijama koji koriste usluge javnog prevoza je dvije, do dvije i po hiljade, za šta će Grad na mjesečnom nivou izdvajati oko 100 hiljada maraka.

(BN   Foto:BN)

CATEGORIES
Share This