Berkovići računaju na dijasporu

Berkovići računaju na dijasporu

Juče je u Berkovićima potpisan partnerski sporazum sa Ambasadom SAD u BiH sa ciljem da se u narednih pet godina, oslanjajući se na kapacitete dijaspore, na području ove opštine otvaraju preduzeća i nova radna mesta.

“Nemamo tačne podatke kolika je dijaspora, ali procene govore da je daleko brojnija nego što trenutno opština ima stanovnika. U okviru ovog projekta ćemo napraviti i bazu koja će sadržati podatke o dijaspori sa kontaktima”, rekao je za „Direkt“ Bojan Samardžić, zamenik načelnika Berkovića uz napomenu da je poziv otvoren ne samo za one koji su rođeni u Berkovićima, nego za sve građane BiH koji žele da otvore firmu na teritoriji opštine Berkovići.

“Računamo na pokretanje start-apova i malih biznisa. Dijaspora je brojna, deo je ekonomski veoma snažan. Svakako računamo i na one visokoobrazovane koji su sa ovih prostora, a mogu da prenesu znanje i najbolje prakse”, kažu u opštini Berkovići.

Projektom je predviđeno formiranje investicionog fonda u koji će, kao početni kapital 50 hiljada maraka uložiti opština, a 50 hiljada USAID.

Prema rečima predstavnika lokalne administracije, firme koje se registruju na teritoriji opštine Berkovići moći će da računaju na podsticaj i do 70 hiljada maraka.

“Bitno je da udeo u vlasništvu nekog iz dijaspore bude najmanje 20% , a poziv će biti otvoren stalno”, rekli su nam u opštini.

Ovo je prvo partnerstvo ove vrste između jedne lokalne zajednice i ambasade SAD u BiH. Potpisali su ga načelik opštine Berkovići Nenad Abramović i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi sa ciljem da se ohrabri dijaspora da investira i kreira radna mesta.

Iz Ambasade SAD su saopštili da se nadaju da će ovo inspirisati i druge opštine širom BiH na sličan korak.

Kako su nam rekli u ovoj maloj opštini, njihove komparativne prednosti su poljoprivreda, turizam, energetika, ali očekuju da će ljudi koji su poreklom sa ovih prostora želeti da ulažu i u druge oblasti- od zdravstva, preko infrastrukture, do obrazovanja.

Opština Berkovići će kroz projekte pomagati marginalizovane žene i pripadnike drugih marginalizovanih grupa. Sredinom maja će pokrenuti fond iz kojeg će za pomenute kategorije moći da dobiju do 10 hiljada maraka za pokretanje ili razvijanje sopstvenog biznisa.

CATEGORIES
Share This