Banjaluka milionskim kreditom čupa “Akvanu” iz ralja “Novoteksa”

Banjaluka milionskim kreditom čupa “Akvanu” iz ralja “Novoteksa”

Grad Banjaluka planira da se zaduži sa oko pet miliona KM, a kredit će biti namijenjen za dokapitalizaciju javnog preduzeća “Akvana” čiji gubici su veći od 12 miliona KM. Kako CAPITAL saznaje najveći dio kredita  bi bio utrošen na vraćanje duga preduzeću “Novoteks”.

“Akvana” od samog početka posluje sa minusima, koji su do sada rezultirali u milionskim gubicima o čemu je CAPITAL u više navrata pisao. Ti gubici su doveli do blokada računa koje su se dogodile u nekoliko navrata u prethodnih godina, zato što su Poreska uprava RS i preduzeće “Novotekst”, tražili naplatu dugova.

U međuvremenu su uprava “Akvane” i Grad Banjaluka postigli sporazume za otplatu dugova i računi su odblokirani, ali nije pripremljen dugoročni plan za revitalizaciju ovog preduzeća.

Posljednje informacije koje stižu iz Gradske uprave Banjaluka pokazuju da aktuelna administracija spas ovog preduzeća vidi u kreditu za dokapitalizaciju.

Kresojević: Kredit za dokapitalizaciju jedini izlaz

Gradski menadžer grada Banjaluka Bojan Kresojević potvrđuje da je kreditno zaduženje Grada jedina mogućnost za dokapitalizaciju “Akvane”. Dodaje da u budžetu grada 2023. godinu za ove namjene nije planirana nijedna marka.

“Iznos od oko 3,1 miliona KM za “Akvanu” je bio planiran prijedlogom budžeta grada za ovu godinu, ali on je skinut amandmanom većine”, rekao je on i napomenuo da je taj novac trebao biti iskorišten za rješavanje duga prema “Novoteksu”.

Kaže da je u međuvremenu došlo do promjene situacije, te da će biti potrebno daleko više novca za “Akvanu”.

“Kada je formiran prijedlog budžeta, 3,1 milion KM je bio minimalni iznos za izmirenje obaveza prema “Novoteksu”. ali taj iznos će biti veći, jer u međuvremenu imamo nove procese sa „Novoteksom“ koji do tog momenta nisu bili presuđeni i obaveze nisu bile izvršne. Tako da će tu biti potrebno obezbijediti dodatna sredstva“, rekao je Kresojević i dodao da bi se taj iznos mogao popeti i na četiri miliona KM.

Kako bi u taj novac bile uključene i aktivnosti za restrukturiranje “Akvane”, Kresojević kaže da će kredit najvjerovatnije ići na iznos do pet miliona KM. U taj preostali novac bi trebala biti uključene mjere, te sadržaji, koji bi prema njegovim riječima, “trebale učiniti ovo preduzeće profitabilnim”.

Ugostiteljstvo stvara najveći minus

Postavlja se pitanje kako izgleda plan za spas “Akvane” koji bi stao u oko milion KM. Kresojević nije bio spreman da iznese detalje. Dodao je da će javnost o tome biti uskoro obavještena.

Za sada je poznato da će Gradski olimpijski bazen ostati u sklopu “Akvane” iako je ranije spominjana mogućnost da se zatvoreni bazen pripoji sportskom centru “Borik”. Za taj objekat će Grad Banjaluka kao i do sada izdvajati novac iz budžeta za održavanje kroz redovna grantovska sredstva.

Ostaje još pitanje vodenog parka u naselju Borik.

„U ovom trenutku ljudi iz Gradske uprave, „Akvane“ i eksterni konsultanti rade na tom da kreiramo nove sadržaje. Isto tako prave procjene troškova i koji su to segmenti poslovanja koji su proizveli gubitke. Već imamo obrise tih rezultata, a to je da je bez amortizacije 90 odsto gubitaka proizvelo ugostiteljstvo“, kazao je Kresojević za CAPITAL.

Radojičićevi konsultanti došli do istog zaključka

Interesantno je da je i prethodna administracija radila procjenu stanja u “Akvani”. I tada je strana konsultantska kuća, koju je angažovala administracija prethodnog gradonačelnika Igora Radojičića utvrdila da ugostiteljska djelatnost proizvodi ogromne minuse.

Prethodna administracije je razmatrala mogućnost da se ova djelatnost ukine te da se prostori u sklopu vodenog parka daju u komercijalni zakup. Konačna odluka nije donesena, jer je u međuvremenu došlo do promjene vlasti u Banjaluci.

Dodao je da će odluka o podizanju kredita za dokapitalizaciju „Akvane“ biti upućna u skupštinsku proceduru krajem marta eventualno početkom aprila. Njena realizacija će zavisiti od toga da li će je odobriti većina u Skupštini grada koju predvodi SNSD, a koja do sada nije bila baš naklonjena planovima aktuelne administracije.

Raspoložive informacije pokazuju da njihova podrška kreditu, ide uz određene uslove koje treba ispuniti gradska administracija.

“Nećemo podržati dok prvo ne dobijemo informaciju o poslovanju “Akvane” i kriminalnim radnjama prethodnog direktora”, kazao je za CAPITAL šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Dragoslav Topić uz napomenu da oni na taj način samo “traže odgovornost”.

Minusi od prvog dana

“Akvana” je javno preduzeće koje je u potpunosti u vlasništvu Grada Banjaluke i koje od prve godine rada posluje sa minusima. Posljednje cifre govore da se kumulativni gubitak ovog preduzeća popeo na oko 12 miliona KM.

Problemima u ovom preduzeću se počela baviti administracija bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića koja je 2018. godine pokrenula proces restrukturiranja ovog preduzeća. Prvi korak je bio da se ovom preduzeću oduzme upravljanje nad „Staklencem”, s kafićem i izložbenim prostorom u parku “Petar Kočić”, zato što je iz godine u godinu u svom radu bilježio minus. Ugostiteljski objekat u prizemlju je dat u zakup privatnom sektoru, a sprat na upravljanje Kulturnom centru Banski dvor. Vremenom je i smanjen broj radnika u “Akvani”.

Novi gradonačelnik Draško Stanivuković doveo je novu upravu najavljujući korjenite promjene, ali to se još nije dogodilo.

CAPITAL: Vesna Popović

CATEGORIES
Share This