Banjalučani podržavaju ideju o neradnoj nedjelji

Banjalučani podržavaju ideju o neradnoj nedjelji

Da odluka o neradnoj nedjelji ide u proceduru banjalučke Skupštine Grada, te da samim tim postaje realnost, svakako je jedna od najvažnijih vijesti koja je obilježila sedmicu iza nas.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako je nedjelja dan za porodicu i prijatelje, te je pozvao sve relevantne poslovne subjekte, aktere, te sugrađane da daju svoje mišljenje o ovom prijedlogu.

Sudeći po anketi provedenoj na društvenim mrežama, sugrađani su takođe podržali prijedlog o neradnoj nedjelji, te će odluka o tome biti upućena u Skupštinu Grada već naredni mjesec.

U protekloj sedmici dobijena je i građevinska dozvola za gradnju mosta u naselju Česma, pa će tako mještani ovog dijela grada uskoro dobiti most koji čekaju godinama.

Dobijanju građevinske dozvole za ovaj most prethodilo je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, projektna dokumentacija i idejno rješenje, te je sada na preduzeću „Putevi Republike Srpske„ da što prije raspišu javnu nabavku za izvođača radova.

Paralelno, značajni projekti se realizuju i u drugim dijelovima grada, pa su tako mještani Krfske nakon dugo godina čekanja konačno dobili asflat, a uskoro će i u naselju Vrbanja asfalt dobiti Carigradska i Ulice Mis Adeline Irbi.

Nakon završetka kanalizacione mreže, ovo je bio naredni korak i prioritet mještana ovog dijela grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković u sedmici koja je iza nas, posjetio je Jasenovac, te je sa tog mjesta poslao jasnu poruku, a to je da je mir jedini temelj na kojem možemo da zidamo našu budućnost.

Najavio je gradonačelnik Stanivuković i povećanje plata radnicima Gradske uprave, te je ova odluka obradovala sve zaposlene, koji povećanje plate nisu imali od 2007. godine.

U protekloj sedmici, na zadovoljstvo mnogih, Gradska uprava počela je sa realizacijom programa subvencionisanja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, pa su u toku sedmice zaprimljeni i prvi zahtjevi roditelja.

Zaprimljeni zahtjevi se odmah obrađuju, a iz Odjeljenja za društvene djelatnosti pojasnili su kako će uplate roditeljima ići početkom mjeseca za prethodni mjesec.

Podsjećamo, za ovu namjenu iz budžeta Grada je izdvojeno 1,2 miliona KM, a pojedinačna subvencija po djetetu iznosi 60 KM.

U sedmici koja je iza nas je i 22. april Dan grada, ali zbog vaskršnjih praznika svečano obilježavanje je pomjereno za narednu sedmicu.

S druge strane, u sklopu vaskršnjih praznika, najmlađi su uživali u „Vaskršnjem pikniku“.

Tako su šarenilo, lijepo vrijeme, dječiji osmijesi i farbanje vaskršnjih jaja obilježili ovu manifestaciju, koja je održana u Parku Petar Kočić.

Grad Banjaluka je, pored mnogobrojnih aktivnosti, počeo ranije sa organizacijom manifestacije posvećene srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, a sve kako bi ove godine program bio što kvalitetniji i raznovrsniji.

U sedmici na izmaku, između Grada i Instituta za razvoj mladih Kult potisan je ugovor o saradnji, kroz koji će biti omogućena veća sredstva za sufinansiranje omladinskih organizacija.

Zbog niskih temperatura, nastavljena je i grijna sezona.

Mnoštvo raznovrsnih aktivnosti je održano u sklopu obilježavanja „Banjalučkog proljeća“ i povodom Dana grada.

Tako je panoramski mini bus počeo da prevozi putnike na najpopularnije izletište Banj brdo ,a tokom prvog dana saobraćanja, prevoz je bio besplatan za sve.

Pored toga, najmlađi su tradicionalno pjevali voljenom gradu, na platou ispred  Krajiške kuće predstavili su se krajiški proizvođači, a inovatori iz svih krajeva Republike Srpske predstavili su se u sklopu „Inosta mladih“.

Akcija „Čisto lice grada“ nastavljena je ove sedmice, i to u mjesnim zajednicama Lazarevo 1 i Lazarevo 2, te će biti nastavljena i naredne sedmice u istim naseljima.

Dodatno, u sklopu iste ove akcije, mještani Nove varoši dobijaju rejonski park.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This