31 godina od osnivanja slavne Gatačke brigade

31 godina od osnivanja slavne Gatačke brigade

Slavni put Gatačke brigade Vojske Republike Srpske, dug preko 2500 kilometara prešlo je više od 1500 boraca, a iako ovo mjesto nije bilo direktno na ratnoj liniji, hrabri borci iz Gacka stizali su na brojna ratišta, od Hercegovine, Sarajeva do Krajine. Za hrabrost i junaštvo boraca Gatačke brigade čulo se nadaleko, neustrašivo su uvijek išli naprijed, a na teškom ratnom putu nije zabilježeno da su izgubili niti jedan položaj. Nažalost, iako nisu gubili teritoriju koju su branili, gubili su saborce.

Njih 57 ugradilo je život u temelj Republike Srpske (najmlađi je imao 20, a najstariji 55 godina), dok ih je blizu 280 ranjeno. Svi poginuli članovi Gatačke brigade su odlikovani, a sama brigada je odlikovana medaljom Milana Tepića. Slavna Gatačka brigada na svoj ratni put krenula je prije 31 godinu, tačnije 7.avgusta 1992. godine. Upravo je tim povodom juče u Gacku, u prisustvu porodica poginulih boraca, njihovih saboraca, gostiju iz BO iz susjednih opština, predsjednika BORS-a Radana Ostojića, načelnika Bileće i Nevesinja, kao i predstavnika političkog i privrednog života Gacka, skromnije nego do ovih godina, održana manifestacija pod nazivom “Dan Gatačke brigade”. Počelo je službom u crkvi “Sv. Trojice”, a nakon službe prisutni su posjetili spomen sobu, nakon čega su se uputili na spomenik “Kruna Gatačkim junacima” gdje su položili cvijeće.

Gatačka brigada je primjer okupljanja i sabornosti u ratu, ali i miru, jer treba napomenuti da je Boračka organizacija opštine Gacko u saradnji sa opštinom i RiTE Gacko uspjela da zaposli djecu i članove porodica poginulih boraca, kao i stambeno pitanje ove kategorije i to su rijetki momenti kad su slagale sve političke opcije, a svako novo zaposlenje iz ove kategorije nailazilo na odobravanje i radovanje među stanovnicima ovog mjesta.

Dan Gatačke brigade treba da u narednom periodu bude centralna manifestacija u kalendaru događaja u ovoj opštini, zbog njenog junačkog i viteškog ratnog puta, zbog svih koji su ranjeni, zbog onih koji položiše život na braniku otadžbine, njihove djece, ali prije svega unuka kojih je na obilježavanju ovog velikog dana za Gacko sve više.

Kroz Staru Hercegovinu

Foto: ( Opština Gacko)

CATEGORIES
Share This