Zoran Radmilović – jedan od najvećih komičara srpskog glumišta

Zoran Radmilović – jedan od najvećih komičara srpskog glumišta

Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško.

Teško je drugima.Isto tako je i kad si glup.”

Zoran Radmilović – jedan od najvećih komičara srpskog glumišta.

Rođen je na današnji dan 11. maja 1933. godine u Zaječaru.

Kada se sjetimo ovog glumca vjerovatno nam odmah nadolaze slike iz „Radovana Trećeg”, „Maratonaca”, „Života” ili sjajne serije „Priče iz Nepričave”.

Kralj improvizacije”, kako su ga zvale kolege iz pozorišta, ostao je upamćen po mnogim sjajnim ulogama, ali najviše po kultnoj predstavi „Radovan Treći”, čiji je snimak na kanalu YouTube i dalje jedan od najgledanijih.

Zanimljivost i specifičnost te predstave, osim po urbenesnom humoru i replikama koje su Zoran i ostali glumci izmišljali tokom predstave, ogleda se u tome što nijedna nije bila ista.

Svaki put bi ekipa na daskama dodavala nešto svoje, prije svih Zoran Radmilović, a ostali glumci bi popadali od smijeha zajedno sa gledaocima, često zaboravljajući tekst… Upravo zbog odličnih improvizacija, Zorana smatraju prvim stend-ap komičarem.

Čuvene su njegove izjave koje sigurno svi koristimo u svakodnevnom životu. Sigurni smo da ste bar jednom, prokomentarisali da su „komarci k’o rode”, ili dok ste požurivali goste izgovarali: „Sad idite, jer da biste ponovo došli prvo morate da odete”, zar ne?

Zoran Radmilović se toliko srodio sa likovima koje je glumio, posebno sa „Radovanom” i „Bilijem Pitonom” iz legendarnog filma “Maratonci trče počasni krug”.

Ljudi su ga toliko poistovjećivali sa tim likovima, tako da je njegova kćerka Ana, koja mu je posvetila knjigu „Kad je svet imao brkove”, zaista imala potrebu da napiše:

On nije ‘Radovan’, on je jedan ozbiljan čovek. On nije nikakva seljačina, aman ljudi! On je pristojan, obrazovan, gospodin čovek.”

Bio je dobitnik mnogobrojnih nagrada kao što su „Dobričin prsten”, „Oktobarska nagrada grada Beograda”, „Sedmojulska nagrada”.

Umro je 21. jula 1985.godine. Zanimljiv podatak je da je samo dvanaest dana prije smrti odigrao 299. predstavu „Radovan Treći”. Pozorište u rodnom Zaječaru nosi ime Zorana Radmilovića. Dvije glumačke nagrade nose njegovo ime: Nagrada Zoran Radmilović i Zoranov brk. Takođe, i u Beogradu i u Zaječaru se nalaze ulice koje nose njegovo ime.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This