Vladislav Petković Dis – rasijani pjesnik, čupavih brkova kao najznačajnija ličnost srpskog modernizma

Vladislav Petković Dis – rasijani pjesnik, čupavih brkova kao najznačajnija ličnost srpskog modernizma

„Možda spava sa očima izvan svakog zla,

Izvan stvari, iluzija, izvan života.
I s njom spava, neviđena, njena lepota
Možda živi i doći će posle ovog sna
Možda spava sa očima izvan svakog zla.”

Vladislav Petković Dis – rasijani pjesnik, čupavih brkova kao najznačajnija ličnost srpskog modernizma

Srpski pjesnik i rodoljub, Vladislav Petković Dis, rođen je u Zablaću kod Čačka, kao deveto od trinaestoro djece.
U književnosti se pojavljuje pod pseudonimom Dis (srednja slova njegovog imena).

Živio je dugo boemskim načinom života, družeći se sa pjesnicima Simom Pandurovićem, Matošem i drugima. 1911.godine Dis izdaje zbirku poezije „Utopljene duše”, koja je bila negativno ocijenjena od strane tadašnjeg uglednog kritičara Jovana Skerlića.

Živio je veoma skromno. Radio je korekture i slabo plaćene poslove po časopisima. U vrijeme balkanskih ratova, prijavio se kao dobrovoljac, ali zbog slabog zdravlja nije primljen.

Dvije godine nakon objavljivanja „Utopljenih Duša”, Srpska kraljevska akademija, dodijelila je Disu godišnju nagradu za siromašne pisce, a te iste godine, po povratku iz rata, ponovo o svom trošku, Dis objavljuje i svoju drugu zbirku pjesama „Mi čekamo cara”, koja objedinjuje pjesme nadahnute patriotizmom.

Prvi svjetski rat, Dis je proveo na mjestu ratnog dopisnika.Preživio je povlačenje preko Albanije, dolazak na Krf, odakle odlazi u Francusku marta 1916. godine. U Francuskoj je napisao „Nedovršene pesme” koje će 1916. objaviti Srpske novine na Krfu. Obolio je od tuberkuloze, a sav zarađeni novac je slao porodici, koja ga nije dobijala. Kada je to saznao, odlučio je da ode na Krf, ne bi li nekako pomogao svojima. Putovao je parobrodom „Italija”, koji je potonuo 18. maja 1917. godine, torpedovan od strane njemačke podmornice.

I Disova porodica je imala nesrećnu sudbinu. Samo godinu dana kasnije, njegova šestogodišnja kćerka stradala je u požaru.Njegov sin se borio u Drugom svjetskom ratu u jedinicama Draže Mihailovića, a 1945.godine likvidirala ga je nova komunistička vlast.

Za svoga života Vladislav Petković Dis objavio je samo dvije knjige poezije — što zbog nedostatka novca, bespoštednosti kritike, ili zbog toga što je živio samo 37 godina.

Ipak Dis zauzima istaknuto mjesto u srpskoj poeziji 20. vijeka, a nekoliko njegovih pjesama kao što su „Tamnica”, „Nirvana” i „Možda spava” ulaze u svevremenu antologiju srpskog pjesništva.

Manifestacija „Disovo proleće” je posvećana Vladislavu Petkoviću Disu i održava se u Čačku od 1964.godine.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This