Veliki brat te gleda: 73 godine od smrti Džordža Orvela

Veliki brat te gleda: 73 godine od smrti Džordža Orvela

Veliki engleski i svjetski književnik DŽordž Orvel, pisac poznatih djela “1984” i “Životinjska farma”, umro je na današnji dan 1950. godine.

 

Orvel se bavio vizijom totalitarne budućnosti svijeta i alegoričnom satirom moderne diktature.

Njegova misaona kovanica: “Veliki brat te gleda” iz romana “1984” odavno je postala stvarnost čovječanstva putem društevnih mreža i kamera koje su premrežile sve veće gradove svijeta.

Prema istom principu, osim država, i velike korporacije prate kretanje kupaca kako bi analizirale navike i smislile način da ih ubijede da kupuju još više.

U romanu “1984”, koji govori o totalitanom društvu i kontroli nad ljudima, pisac kaže: “Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć”.

Nešto slično izjavio je svojevremeno bivši predsjednik Amerike DŽordž Buš Mlađi, govoreći o borbi protiv terorizma: “Kada govorimo o ratu, mi zapravo mislimo o miru”.

Orvelovo “Ministarstvo istine” zaduženo je za vijesti, cenzuru i, naravno, laži.

Današnji glolbani mediji su slika i prilika Orvelovih romana u kojima dominira svjesno izvrtanje informacija, a tu su rijaliti TV sadržaji koji odvlače pažnju od istinskih problema.

Orvelove poznate misli – upozorenja baš su na tom tragu:

– Ko kontroliše prošlost, kontroliše sadašnjost. Ko kontroliše sadašnjost, kontroliše budućnost.

– U svijetu gdje je sve obmana – pričati istinu je revolucionaran čin.

– Rat protiv strane države počinje jedino kada imućne klase misle da mogu profitirati iz toga

– Ako sloboda znači nešto uopšte, ona znači pravo da kažeš ljudima nešto što oni ne žele da čuju…

Orvelova najpoznatija djela su romani “1984”, “Životinjska farma”, “Burmanski dani”, zatim eseji “U kitu”, “Kritički eseji”, “Lov na slona”, “Engleska, vaša Engleska”, te knjiga o španskom građanskom ratu “Kataloniji u čast”.

SRNA

CATEGORIES
Share This