Umrla Christine McVie, pjevačica i autorka najvećih hitova Fleetwood Maca

Umrla Christine McVie, pjevačica i autorka najvećih hitova Fleetwood Maca

Christine McVie, dugogodišnja članica benda Fleetwood Mac, preminula je juče u 79. godini.

 

Vijest o smrti potvrdila je njena porodica.

– U ime porodice Christine McVie, teška srca vas obavještavamo o njezinoj smrti. Molimo vas da poštujete našu privatnost u ovim teškim trenucima – stoji u njihovoj izjavi.

Dodali su da je preminula jutros u bolnici nakon kratke bolesti.

Napisala je neke od najpoznatijih pjesama benda, poput “Little Lies”, “Everywhere”, “Don‘t Stop”, “Say You Love Me” i “Songbird”. McVie se bendu pridružila 1971. godine pa ga napustila nakon 28 godina da bi se u Fleetwood Mac opet vratila 2014. godine.

Od 1968. do 1976. godine bila je udata za basista Fleetwood Maca, Johna McViea.

Rock bend Fleetwood Mac osnovan u Londonu 1967. godine prodao je više od 100 miliona ploča širom svijeta te je jedan od najuspješnijih bendova svih vremena. Članovi benda Christinu su opisali kao “jedinstavenu, posebnu i talentovanu van svih granica”.

– Bila je najbolja muzičarka koju smo mogli imati u svom bendu i najbolja prijateljica koju smo mogli imati u životu. Bili smo tako srećni što je s nama. Jako smo je cijenili i zahvalni smo joj na nevjerovatnim uspomenama. Jako će nam nedostajati – poručili su.

Osim dvije Grammy nagrade, godine 2006. Christine je dobila BASCA (British Academy of Songwriters, Composers and Authors) Gold Badge Award, a 2014. dobila je nagradu Ivor Novello za životno djelo, a osim toga dobitnica je i nagrade Trailblazer koju je primila na dodjeli nagrada UK Americana 2021.

Agencije

CATEGORIES
Share This