Umjesto fotografa, na vratima se pojavila Crvena armija i za samo 20 minuta uništila cijelu porodicu

Umjesto fotografa, na vratima se pojavila Crvena armija i za samo 20 minuta uništila cijelu porodicu

„Najbogatije nasledstvo koje roditelji mogu da ostave deci jeste srećno detinjstvo s nežnim uspomenama na oca i majku.Ono će obasjati buduće dane, čuvaće ih od iskušenja i pomoći će im u surovoj svakodnevnici života.”

Umjesto fotografa, na vratima se pojavila Crvena armija i za samo 20 minuta uništila cijelu porodicu

Na današnji dan 1918. godine u Jekaterinburgu ubijena je ruska carska porodica Romanov. Cara Nikolaja II Aleksandroviča zajedno sa suprugom Aleksandrom Fjodorovnom i njihovo petoro djece, kao i četvoro slugu, strijeljali su pripadnici Crvene armije. Ruska Zagranička crkva je 1981. kanonizovala carsku porodicu, a isto je učinila i moskovska Patrijaršija. Tako je 2000. godine porodica Romanov proglašena svetom porodicom.

Posljednji ruski car Nikolaj II Romanov rođen je 1868. godine. Na presto je stupio nakon smrti svog oca cara Aleksandra III.
Njegova supruga, unuka engleske kraljice Viktorije, je udajom za cara postala carica Aleksandra Fjodorovna. Car Nikolaj je često darivao prilozima izgradnju mnogih crkava, a među njima su i hramovi koji se nalaze izvan Rusije.

U carskoj porodici rodile su se četiri kćerke i jedan sin: Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej. Olga je bila najstarije dijete. Završila je bolničku obuku i kao medicinska sestra sa majkom i sestrom Tatjanom liječila je ranjene vojnike. Imala je skoro 23 godine kada je strijeljana. Tatjana je bila najljepša ćerka carskog para.Trebala je da se uda za prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Kada je ubijena imala je 21 godinu. Treća kćerka Marija je ubijena kada je imala 19 godina. Najmlađa kćerka, Anastasija je umrla sa 17 godina. Prestolonaslednik Aleksej rođen je 1904. godine. Bolovao je od hemofilije. Ubijen je u svojoj 13. godini.

Poslije Februarske revolucije car je bio prinuđen da abdicira, da bi ga privremena vlada Kerenskog poslala u Tomsk, u Sibir. Nakon Oktobarske revolucije preuzeli su ga boljševici, koji su ga prebacili u Jekaterinburg. Car je sa porodicom i slugama stavljen u kućni pritvor u Ipatijevskom domu.
Komandant Jurovski 17. jula 1918. probudio je porodicu i naredio im da se obuku i okupe u podrumu, kako bi ih fotografisali. Umjesto fotografa na vratima se pojavila Crvena garda. Jurovski je revolverom upucao cara Nikolaja i caricu Aleksandru, prestolonaslednika Alekseja i njegove četiri sestre. Pošto su se neki meci odbijali od tijela princeza, jer su nosile korsete u kojima su bili ušiveni dijamanti, vojnici su zločin izvršili bajonetima. Takođe, Jurovski je ubio i kuvara, kućnu pomoćnicu, doktora, lakeja i psa Ortinoa. Tijela su prevezena u napušteni rudnik, gdje su natopljena benzinom i zapaljena, a potom bačena u obližnju jamu.

Od ličnih dragocjenosti ove porodice nije mnogo ostalo, jer su ih boljševici, odmah nakon strijeljanja, razgrabili i podijelili sa svojim ženama i ljubavnicama. Ostale su samo igračke nesrećne djece.

Nakon ubistva carske porodice nastao je mit o tome da je jedno dijete uspjelo da preživi i nastavi život u unutrašnjosti Rusije. Na stotine teorija navodi da su boljševički odred smrti izbjegli ili Anastasija ili Aleksej. Druge teorije zavjere govore o sudbini ženskog dijela porodice. Ima onih koji vjeruju da su imperatorka i velike kneginje preživjele. Takođe, postoje i oni koji se slažu sa zvaničnom verzijom – da su svi članovi carske porodice strijeljani iste noći.

Gotovo cio vijek niko nije znao gdje je carska porodica tačno sahranjena. Ostaci cara Nikolaja II, carice Aleksandre i vojvotkinja Olge, Tatjane i Anastasije, pronađeni su 1991. godine u masovnoj grobnici nedaleko od Jekaterinburga. Dvije godine kasnije pokrenuta je i istraga o ubistvu carske porodice, kako bi se identifikovali ostaci članova porodice i njihovih slugu. Istraga je obustavljena 1998. godine, zbog smrti počinilaca zločina. Ipak, ponovo je pokrenuta 2007. godine, kada su pronađeni ostaci velike vojvotkinje Marije i carevića Alekseja. Tijela carske porodice sahranjena su u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu.

O ovoj porodici snimljene su brojne serije i filmovi, dokumentarci, ali su i napisane mnoge knjige. Neki od najpoznatijih filmova su Nikolaj i Aleksanra, Ruska golgota, Tajanstvena Anastasija, Izgubljeni princ, Ruski kovčeg, Romanovi – carska porodica i Anastasija.
U periodu između 2000. i 2003. godine, pored kuće Ipatijevih sagrađena je „Crkva na krvi”.
U Beogradu je 2014. godine podignut i spomenik posljednjem ruskom caru.

Istok

CATEGORIES
Share This