Udruženje za očuvanje narodne pjesme i igre “Sava Vladislavić” održalo završni koncert (FOTO)

Udruženje za očuvanje narodne pjesme i igre “Sava Vladislavić” održalo završni koncert (FOTO)

Udruženje za očuvanje narodne pjesme i igre “Sava Vladislavić” Gacko u saradnji sa Razvojnim programom ujedinjenih nacija (UNDP) u subotu, 17. decembra organizovalo je koncert koji je kruna još jedne uspješne godine. Kroz ime velikana koje nose, već trinaest godina čuvaju sjećanje na veliku ličnost srpske istorije, diplomatu cara Petra Velikog – Savu Vladislavića Raguzinskog.

Pored svih grupa domaćina, pred brojnom publikom u Domu kulture u Gacku, nastupili su muška i ženska pjevačka grupa KUD “Piva” Plužine, folklorna grupa Ljubinje i pjevačko društvo Banjani – Velimlje.

Posebne simpatije svojim nastupom pobrali su mališani Dječijeg vrtića i plesna grupa “We dance” iz našeg grada.

Uz strune gusala stihove su izveli narodi guslari Zdravko Knežević, višestruki šampion Crne gore i savezni prvak Svesrpskih zemalja i Nenad Ivković, jedan od najboljih guslara Republike Srpske  i dvostruki prvak Hercegovine.

Predsjednik najmnogobrojnijeg društva u Hercegovini, Lazar Okiljević, istakao da je 2022. godina bila uspješna i sa dosta nastupa.

“Međunarodna smotra folklora u Tesliću, nastupi širom bivše Jugoslavije, međunarodni festival folklora u Bugarskoj gdje su naši članovi bili sveukupni pobjednici festivala i osvojili pet prvih mjesta, samo su neke od aktivnosti udruženja tokom godine“, rekao je Okiljević i zahvalio se sponzorima i gostima večeri.

Društvo konstantno povećava broj članova i trenutno ih je oko tri stotine.

U okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unije (EU), a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) implementirali su projekat pod nazivom „Folklorni karavan po Gatačkim selima“ i obezbijedili sredstva za 28 kompleta nošnji i pari opanka.

Projekat je sufinansirala Opština Gacko, a kako je potvrdio Okiljević, prošli su kroz šest Mjesnih zajednica, dosta polaznika je savladalo osnovne korake, a neki od njih su se publici predstavili i tokom večeri.

Kroz galeriju fotografija pogledajte dio atmosfere.

(Opština Gacko)
CATEGORIES
Share This