U Tokiju održan koncert posvećen Jadranki Stojaković

U Tokiju održan koncert posvećen Jadranki Stojaković

U Tokiju je održan koncert, u sjećanje na lik i stvaralačko djelo kantautorke Jadranke Stojaković, a okupio je brojne poštovaoce njenog muzičkog stvaralaštva, japanske muzičare, pjevače, tekstopisace, umjetnike i druge goste, saopšteno je iz Ambasade BiH u Japanu koja je i pokrovitelj ovog događaja.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan podsjetio je da je svrha organizacije ovog, već drugog po redu događaja u protekle dvije godine, sjećanje na Jadrankina velika umjetnička dostignuća kojima je spojila dvije kulture na dva različita kraja svijeta, s obzirom da je u ovoj zemlji provela više od 20 godina života.

On je istakao njene zasluge za uspostavljanje trajne i neraskidive veze između dvije zemlje te stavio akcenat na Jadrankinu neprocjenjivu vrijednost u ulozi najboljeg kulturnog ambasadora BiH u Japanu.

Berjan je naglasio da je mlađim generacijama ostavljeno u nasljeđe da sačuvaju uspomenu na ovog izvanrednog umjetnika, čija će djela vječno trajati.

U ime Jadrankinih prijatelja, o njenom životu i radu, govorila je Ajumi Tomori, poznati japanski tekstopisac i prijateljica Jadranke Stojaković dok su japanski muzičari, koji su nastupali na koncertima sa Jadrankom širom bivše Jugoslavije i Japana, održali koncert Jadrankinih pjesama, što je izazvalo mnoštvo emocija među prisutnima.

Organizacija ove, već tradicionalne manifestacije, značajne za dalje povezivanje kultura i jačanje prijateljskih veza sa Japanom, izazvala je veliku pažnju medija u Japanu, navodi se u saopštenju i dodaje da je članak o ovom događaju objavljen i u novinama „Mainiči“, sa dnevnim tiražom od 2,6 miliona primjeraka.

Jadranka Stojaković preminula je 3. maja 2016. godine i sahranjena u Banjaluci.

(Nezavisne)
CATEGORIES
Share This