U Semberiji arheolozi otkrili groblje iz bakarnog doba

U Semberiji arheolozi otkrili groblje iz bakarnog doba

Prostor Semberije, uz rijeku Drinu i Savu, bio je gusto naseljen najmanje 3.000 godina prije nove ere, potvrdila su posljednja arheološka istraživanja na lokalitetu Novo Selo.

Arheolozi Muzeja Semberije, u saradnji s Arheološkim institutom Austrijske akademije nauka, nastavili su iskopavanja započeta 2018. godine. Indicije arheologa da su tri jasno uočljiva uzvišenja u semberskoj ravnici na periferiji grada Bijeljina, potencijalne grobne humke iz praistorije, pokazale su se tačnim.

Iskopavanjem na jednoj od tri indicirane grobne humke pronađeno je nekoliko nivoa sahranjivanja iz različitih istorijskih perioda, od kojih je najstarije datirano u bakarno doba. Istraživanje je nastavljeno ljetos, a pronađeni artefakti su u međuvremenu datovani metodom radiokarbonske analize od strane Arheološkog instituta iz Austrije.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dr Mario Gavranović sa ovog instituta i rukovodilac projekta kaže da se najvjerovatnije radi o ceremonijalnom mjestu, okruženom nekom vrstom rova, na kojem su se okupljali ljudi i na kojem su vršeni obredi.

– Ovo nalazište je zanimljivo, jer se radi o bakarnom i srednjem bronzanom dobu, o kojem se na ovom području ne zna mnogo. Interesantni su nam geografski i kulturološki aspekt. Pronašli smo tragove spaljivanja osnove tumula i pretpostavljamo da se radilo o ritualnom čišćenju terena. Ova lokacija se koristila kroz nekoliko perioda za ukopavanje, a specifična je i veličina grobnih humki, sa preko 40 metara u prečniku i nasutih više od 500 tona zemlje. Planiramo da istražimo i susjedne humke u neposrednoj blizini – rekao je Gavranović.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Arheolog u Muzeju Semberije, Snježana Antić, kaže da je od praistorije do srednjeg vijeka ovo bilo mjesto za sahranjivanje samo važnih članova zajednice.

– Pronašli smo dvije urne u kojima su sahranjene dvije ženske osobe, starosti od 65 do 75 godina. Urne su datovane dosta široko, između 3000 i 2500 godina prije nove ere. Najinteresantniji je grob mlađe muške osobe s početka srednjeg bronzanog doba, koji se datuje u kasni 18. i prvu polovinu 17. vijeka prije nove ere. Način na koji je izvršen ukop mlađeg muškarca, s kamenom platformom i drvenim nosilima kao odrom i tijelom položenim u zgrčenom položaju, navodi na blisku vezu s grobljima u dolini Drine i na sjeverozapadu Srbije, no Novo Selo prvi je grob ove vrste u ravničarskom prostoru Semberije – pojašnjava Antićeva i dodaje da najmlađi grobni ukopi pripadaju 12-13 vijeku nove ere i datovani su nalazima nakita.

Na ovom tumulusu, koji se po dimenzijama izdvaja od sličnih praistorijskih lokaliteta u regiji, pronađeni su i ostaci grnčarije koji pripadaju tzv “badenskoj kulturi” bakarnog doba.

FINANSIRANJE PROJEKTA

Ovo istraživanje dio je regionalnog projekta koji se bavi praistorijom Balkana, u okviru kojih se rade istraživanja u Semberiji, centralnoj Bosni, istočnoj i južnoj Srbiji.

Projekat se finansira sredstvima Austrijskog arheološkog instituta i sredstvima iz granta “Međunarodna kulturna saradnja”, koje dodjeljuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This