U Palama promovisana knjiga Vesne Kapor “Nebo, tako duboko”

U Palama promovisana knjiga Vesne Kapor “Nebo, tako duboko”

Na Filozofskom fakultetu u Palama večeras je predstavljena knjiga Vesne Kapor “Nebo, tako duboko”, koja govori o gubitku bližnjih, njihovim reakcijama i samoći u novom vijeku.

Kaporova, koja je ovogodišnji laureat nagrade “Meša Selimović”, istakla je da je za nju priznanje veoma značajno, i to baš zato što je primljeno za knjigu “Nebo, tako duboko”, koja priča o velikoj tragediji, o mladoj i prerano preminuloj djevojci Tari Senici.

– To je kratak lirski roman. Bavi se i gubitkom bližnjih, susretom ljudi sa smrću i njihovim reakcijama, bavi se temom samoće u novom vijeku. Pričam o tome šta činiti kada se dese takve stvari, kako se ponašamo, možemo li biti bolji kao bližnji onima kojima se dese te stvari – rekla je Kaporova novinarima.

Ona je navela da pisac Meša Selimović, takođe, pripovijeda o temi gubitka, s tim što u njegovim romanima uglavnom muškarci pripovijedaju bol gubitka djece ili bližnjih, a ona je u svom romanu akcenat stavila na majčinu, žensku bol.

– Ovaj vijek je vijek moranja i vijek takozvane individualnosti. To je projekcija viših sfera političke manipulacije na svjetskom nivou. Mi se moramo starati da jedni drugima ostanemo i budemo bliski, ne budemo jedni drugima vukovi, mada je to u velikim gradovima izraženo i naš čovjek se lako primi na to da mu nije važno šta se dešava kod komšije ili bližnjeg – objasnila je Kaporova.

Prema njenim riječima, knjiga je jedan od momenata kroz koji se ona bori protiv osamljenosti, otuđenosti i protiv novog svijeta.

Kaporova je navela da je knjigu bilo jako teško pisati, da je bilo dana kada je, a čak i u romanu piše ta rečenica, “kucala i suze su padale na tastaturu”.

Promociju knjige organizovala je Katedra za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama u okviru “Akademije lijepih riječi”.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This