U Foči promovisana knjiga „Hercegova zadužbina – legende i znamenja“

U Foči promovisana knjiga „Hercegova zadužbina – legende i znamenja“

U Foči je promovisana knjiga „Hercegova zadužbina – legende i znamenja“, Radisava Mašića. Knjiga obiluje podacima o jednom od najmoćnijih srednjovjekovnih vladara, Stefanu Vukčiću Kosači, njegovim gradovima, zadužbinama i drugom bogatom nasljeđu koje je ostavio.

Foča - promocija knjige - Foto: RTRS

Foča – promocija knjigeFoto: RTRS

Priču o Hercegu Stefanu autor je ispričao na osnovu istorijskih dokumenata, legendi i znamenja. U recenziji stoji da Mašićevi tekstovi predočavaju istorijski i kulturni reljef fočanskog kraja i Stare Hercegovine. Važnost ovog je i u tome što se danas, izuzev na univerzitetima, ne objavljuje mnogo izdanja o srednjem vijeku.

– Autor govori o istorijskim događajima, starim građevinama, crkvama i crkvištima, kulama i o ljudima iz jednog dužeg perioda – rekao je Stevo Ćosović, recenzent i urednik knjige „Hercegova zadužbina – legende i znamenja“.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Prvi je oslonjen na suve istorijske činjenice i podatke, drugi na mitove i legende, kazivanja i predanja, a onaj treći sloj kojim zaokružuje neku pripovijest je lično zapažanje, logičan rasplet nejasnoća iz perioda koji opisuje.

Radisav Mašić pojašnjava da su ovo teme kojima se sa velikim interesovanjem bavio posljednjih dvadesetak godina, kroz spise, obilazeći lokalitete i bilježeći usmena svjedočenja.

– Mislim da će knjiga biti zanimljiva čitaocima jer je u njoj sve na jednpom mjestu a inače bi morali da čitaju najmanje trideset knjiga ovdje je sve i može se više puta iščitavati – istakao je Mašić.

Knjigu „Hercegova zadužbina – legende i znamenja“, objavio je Svet knjige iz Beograda.

Katalogizaciju u publikaciji obavila je Narodna biblioteka Srbije.

RTRS

CATEGORIES
Share This