Toma Zdravković dobija spomenik u Beogradu: Objavio je nekoliko albuma, a vrhunac karijere doživio osamdesetih godina

Toma Zdravković dobija spomenik u Beogradu: Objavio je nekoliko albuma, a vrhunac karijere doživio osamdesetih godina

– Podizanje spomenika Tomi Zdravkoviću, legendarnom pjevaču narodne muzike, u Skadarskoj ulici kod broja 28 naći će se sutra na dnevnom redu Skupštine Grada Beograda.

Kako se navodi u Odluci o podizanju spomenika Tomi Zdravkoviću, o kojoj će sutra glasati gradski odbornici, spomenik se podiže sredstvima Grada Beograda, a o sprovođenju ove odluke staraće se Sekretarijat za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, Urbanistički zavod Beograda i JKP „Zelenilo“ Beograd.

Razlog za ove Odluke, kako se u njoj i navodi, jeste inicijative Rasima Ljajića da se podigne spomenik Tomi Zdravkoviću, pjesniku, kompozitoru i pjevaču, prenosi Blic.

Nalaziće se u Skadarskoj ulici

– Lokacija za podizanje spomenika nalazi se u Skadarskoj ulici kod broja 28 na teritoriji gradske opštine Stari grad. Konzervatorske uslove dao je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda. Precizan prijedlog mikrolokacije za postavljanje spomenika izradio je Urbanistički zavod Beograd, dok je „Zelenilo“ Beograd dalo parkovske uslove za postavljanje spomenika – navodi se u odluci.

Inicijativa Rasima Ljaljića

U Odluci se podsjeća da je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica na sjednici održanoj 19. oktobra 2021. godine razmatrala i usvojila inicijativu Rasima Ljajića da se podigne spomenik Tomi Zdravkoviću.

Tomislav Toma Zdravković, bio je pjesnik, kompozitor i pjevač. Rođen je 20. novembra 1938. godine u Aleksincu. Pjevačku karijeru je započeo u Leskovcu i nastavio je u beogradskim kafanama.

Većinu svojih pjesama je napisao sam i skoro uvijek su bile autobiografske. Objavio je nekoliko albuma, a vrhunac svoje karijere i popularnosti doživio je osamdesetih godina.

Posljednji koncert i javni nastup je imao u Podgorici 10. septembra 1991. godine, a priminuo je 30. septembra 1991. godine.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This