„Svoj grad učinio je velikom pozorišnom scenom“ Poruke sa komemoracije glumcu Drašku Vidoviću kidaju dušu (FOTO)

„Svoj grad učinio je velikom pozorišnom scenom“ Poruke sa komemoracije glumcu Drašku Vidoviću kidaju dušu (FOTO)

Na komemorativnom skupu u Kulturnom centru Gradiška, u istoj dvorani gdje je nebrojeno puta igrao na sceni Gradskog pozorišta, kolege, prijatelji, sugrađani, dugim aplauzom pomiješanim sa jecajima, oprostili su se danas od Draška Vidovića, koji je preminuo u 42. godini.

Bilo je to u istoj dvorani, na sceni gdje je mnogo puta, tumačeći različite uloge, od komičara do tragičara, Vidović nebrojeno puta nagrađen aplauzima.

Razlika je, što su prethodni aplauzi bili pomiješani sa smijehom, divljenjem, pozitivnom emocijom, a današnja uloga i aplauz, posve su drugačiji, sa ni malo sličnom porukom koju je on odavde slao.

Profesorka Radana Stanišljević, sa kojom je Draško dugo sarađivao, počev od gimnazijskih dana, kazala je da „tako dođu dani kada Gospod sve izravna i pokaže kako je meteorska snaga bila prejaka za nas, kako nismo razumjeli, u svom neznanju, nismo prepoznali katarzično poimanje života, jer smo bili zabavljeni nekim drugim, prozaičnim i prolaznim stvarima“.

– A pored nas, uz nas, sa nama, živio je mladić, sanjar, Prometej jednog novog života… Vratio se svome gradu, da u tom gradu stvori scenu i da na toj sceni bude istovremeno i zanesenjak, i smijeh, i suza, i radost. Jedan mladić, iz skromne kuće i porodice, vinuo se u prostore osvijetljene scenom, pokazujući nam svojim primjerom kako se može drugačije, i mora – kazala je profesorka Stanišljević, rekavši tako da smo „sačekali današnji dan da mu kažemo koliko smo ga voljeli“.

– Jesmo li zakasnili, jesmo li mu to trebali reći prije, jeli naš usud u tome da, tek kada izgubimo, shvatimo koliko nam je značila ta svjetlost – zapitala se Draškova profesorka Radana Stanišljević.

Zlatan Admir Mešić, Draškov kolega iz Gradskog pozorišta rekao je da ovaj dan i ovaj događaj ne može zamisliti ni u snu, ni u košmaru a Zlatan Vidović, takođe glumac iz Gradiške, smatrao Draška posebnim, jedinstvenim u svemu.

– Draško je zadužio Gradišku, ali i cijelu pozorišnu scenu BiH. Teško je danas osnovati bilo šta, a ne pozorište. On je to uspio u Gradiški. Na osnovu fotografije na velikoj sceni koje gledamo, sa njim u različitim ulogama, shvatamo koliko je trebalo truda, ljubavi, želje i volje, da svoj grad učini velikom pozorišnom scenom – kazao je Zlatan Vidović.

Danas se opraštamo od Draška, prijatelja, vrsnog glumca i producenta, direktora JU Gradsko pozorište kazao je Milenko Pavlović, predsjednik Gradske skupštine Gradiška.

– Draško je utemeljitelj profesionalne scene, na čemu mu je Grad zajedno sa ljubiteljima pozorišne i filmske umjetnosti zahvalan. Do posljednje životne stranice bio je posvećen svom glumačkom pozivu – rekao je Pavlović.

Od Draška Vidovića na komemoraciji oprostili su se i Jovan Pajić, njegova školska drugarica, glumci Mirela Predojević, Dragana Marić, profesor Žarko Milivojac…

Na oproštaju od njega bili su brojni predstavnici pozorišne umjetnosti a telegrame saučešća porodici i potresne poruke pročitane na komemoraciji, poslali su, pored ostalih Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske i Stojan Matavulj, glumac iz Hrvatske.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This