Svi će moći pročitati imena nesrećne djece: Spisak Diane Budisavljević biće izložen za posjetioce od danas

Svi će moći pročitati imena nesrećne djece: Spisak Diane Budisavljević biće izložen za posjetioce od danas

Nedavno pronađeni autentični spisak srpske djece spasene iz hrvatskih logora smrti u drugoj polovini 1942. godine, u okviru akcije Diane Budisavljević, biće izložen od danas u narednih 10 dana u atrijumu Narodnog muzeja Srbije u Beogradu, saopšteno je iz Muzeja žrtava genocida.

Spisak sa podacima oko 5.800 djece, koji je od nedavno u posjedu Muzeja žrtava genocida u Beogradu, posjetioci će moći da vide od danas u 12 časova.

Muzej žrtava genocida odlučio je da, zbog ogromnog interesovanja javnosti i medija, ovaj prvorazredno vrijedan artefakt privremeno bude izložen u Narodnom muzeju Srbije.

– Od petka, kada smo to objavili, naši, kao i brojni mediji u regionu, bruje o epohalnom otkriću do koga je Muzej došao. Pod oznakama `hitna vijest`, `epohalno otkriće` ili `u srpskoj prestonici eksplodirala istoriografska bomba` mediji u regionu i zapadnoj Evropi ne prestaju da izvještavaju o tome da je Muzej nakon više od 80 godina došao do, kako to nazivaju, `srpske Šindlerove liste` – navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

Vodeći stručnjaci i institucije u svijetu uputili su čestitke Muzeju za ovo otkriće, a prve čestitke su stigle iz SAD i Izraela.

U atrijumu Narodnog muzeja Srbije danas u 12 časova biće održana konferencija za novinare na kojoj će se predstavnicima medija obratiti direktor Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This