“Spomenik na Banj brdu je u lošem stanju”

“Spomenik na Banj brdu je u lošem stanju”

Radivoja Jovičića, akademskog vajara, konzervatora, restauratora ali i učenika jednog od najpoznatijih vajara bivše Jugoslavije Antuna Augustinčića, ugostili su danas predstavnici Grada Banjaluke u saradnji sa Turističkom organizacijom.

Jovičić je, tokom posjete Banjaluci, obišao Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, koji je izradio upravo Augustinčić, i tom prilikom zatekao značajna oštećenja, koja se kako je kazao sve brže šire što zbog vremenskih uslova što zbog prodora vlage. Nakon obilaska održan je i sastanak u Gradskoj upravi, tokom kojeg je razgovarano o restauraciji Spomenika.

– Spomenik na Banj brdu, jedno je od najimpozantnijih dijela Antuna Augustinčića, koje se sada nažalost nalazi u veoma lošem stanju. Skulpturalni dijelovi ovog mauzoleja, značajno su oštećeni, reljefni dijelovi su pretrpili još veću eroziju, u odnosu na stanje kada sam posljednji put bio ovdje – poručio je Jovičić.

On je istakao da je potrebno što prije preduzeti mjere zaštite, i to na način da se izvrši natkrivanje skulpturalnih dijelova spomenika, kao i da započne proces izvlačenja vlage, posebno iz unutrašnjosti mauzoleja, nakon čega treba pristupiti cjelovitoj obnovi ovog značajnog umjetničkog djela.

– Na sjevernoj strani spomenika došlo je do dubinskog oštećenja kamena, te će biti potrebno jedan do dva elementa kompozicije u potpunosti promijeniti. Drugi dijelovi reljefne kompozicije pretrpili su oštećenja, čiju je sanaciju moguće raditi na licu mjesta – tvrdi Jovičić, te dodaje da je osim umjetničkog dijela ovog spomenika potrebno izvršiti i sanaciju konstruktivnih dijelova spomenika.

Kao jedan od posljednjih učenika Antuna Augustinčića, Jovičić kaže da veoma emotivno doživljava propadanje jednog ovako značajnog djela, te da je spreman da savjetodavno, a kod zahtjevnijih umjetničkih radova i lično doprinese da se očuva izvorni izgled Spomenika.

Pored predstavnika JU Turističke organizacije grada Banjaluka, sastanku su prisustvovali predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, Kabineta gradonačelnika, Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Odjeljenja za društvene djelatnosti i Bojan Mikulić, skulptor iz Banjaluke.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This