Smotra etnološkog filma u Bijeljini

Smotra etnološkog filma u Bijeljini

U Muzeju Semberije u Bijeljini sinoć je počela 11. Smotra etnološkog filma tokom koje će biti prikazano 10 filmova.

Osam filmova su iz takmičarskog programa ovogodišnjeg 30. Međunarodnog festivala etnološkog filma, a po jedan iz studentskog i informativnog programa.

Publika će do četvrtka, 30. decembra imati priliku da pogleda po jedan film iz Poljske, Češke, Hrvatske, Irana, Italije i Tanzanije, te po dva iz Srbije i Rusije.

Večeras je prikazan poljski film “Kit iz Lorina” koji je osvojio Gran pri “Dragan Antonijević” na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu etnološkog filma, u kome je riječ o surovom životu u mjestu Čukotka na obodu Sibira gdje živi jedno od najstarijih plemena čiji je jedan od posljednjih izvora života lov na kitove.

Publika je mogla da pogleda i film iz Srbije “Plava granica”, koji je odnio titulu najboljeg domaćeg filma, a prati priču čovjeka koji je proveo život tražeći najveću ribu u Dunavu.

Prikazano je i rusko ostvarenje “Prelaz zajda: Tirolski đavoli” u kome je prikazano da se paganska tradicija, sa korijenima u Srednjem vijek, i danas nastavlja u austrijskoj pokrajini Tirol, gdje se grupa ljudi svakog decembra oblači u kostime i maske, uzima bubnjeve i maske i izlazi na ulice.

Druge večeri biće prikazan češki film “Pastirov put”, kao i ruski “Valjenke”.

U srijedu, 29. decembra biće prikazano filmsko ostavarnje iz Srbije “Božić u Bresnici” koji prati tradicionalno obilježavanje Božića u porodici Dačović, gdje se slavi po starim običajima.

Isto veče posjetioci će moći da pogledaju i hrvatski film “Tragovi”, kao i italijanski film “Eporedija” koji je posvećen značaju karnevala u Ivreji, čija je spektakularna tradicija danas simbol samog grada.

Posljednje večeri, u četvrtak, 30. decembra, biće prikazan iranski film “Snijeg doziva”, kao i film iz Tanzanije “Doručak za koze”.

Filmovi će biti emitovani svako veče od 18.00 časova u prostorijama Muzeja Semberije, a ulaz je slobodan.

Smotru organizuju bijeljinski muzej u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.

RTRS

CATEGORIES
Share This