Slučajno otkriven najveći skandal u istoriji srpske kulture?

Slučajno otkriven najveći skandal u istoriji srpske kulture?

Na inicijativu Ministarstva kulture, četiri jahača budžeta su potpisala Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja. Ni na kraj pameti im nije bilo da su time započeli otkrivanje najvećeg skandala u istoriji srpske kulture – kaže za Nova.rs Veljko Topalović, jedan od priređivača faksimila Miroslavljevog jevanđelja u izdanju AIZ Dosije i Službenog lista.

Ono što je otkriveno jeste da je pri konzervaciji ovog rukopisa došlo do greške u slaganju stranica prilikom povezivanja, pa se na strani broj 2 nalazi strana br. 14.

Podsjećamo, Sporazum o saradnji na digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja 21. jula 2021. potpisali su potpredsjednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, predsjednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) obavjestila javnost u septembru 2021. da je završeno snimanje jednog od najvrjednijih rukopisa čovječanstva – Miroslavljevog jevanđelja. Na konferenciji za medije koju je tim povodom upriličio Audio-vizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU, otkriveno je da su stranice Miroslavljevog jevanđelja nasumično poslagane.

Ispostavilo se da su listovi pomiješani tokom konzervacije i prepovezivanja rukopisa 1998/1999. godine. Кomisije Ministarstva kulture Republike Srbije, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije, pune 23 godine nisu primjetile da su pomiješane stranice na početku knjige.

Na naše pitanje da li ima još pomiješanih stranica, Veljko Topalović odgovara da se to ne zna jer snimci još nisu dostupni javnosti i podsjeća da su upozoravali da je tokom konzervacije došlo i do oštećenja originala.

Ovim povodom, danas će u Medija centru u 13 časova biti održana konferencija za medije na kojoj će govoriti Veljko Topalović, priređivač faksimila Miroslavljevog jevanđelja i Boško Savković, autor dokumentarnog serijala o istorijatu rukopisa.

Savkovićev film “U početku beše reč” o Miroslavljevom jevanđelju, koji je osvojio brojne nagrade, biće prikazan večeras u udarnom terminu u 21 sat na televiziji N1.

nova.rs

CATEGORIES
Share This