Šesta monografija profesora dr Zlatka Maksimovića

Šesta monografija profesora dr Zlatka Maksimovića

Promocija šeste monografije pod nazivom “Perkutana dilatacija arterije subklavije ili bajpas arterija karotis – arterija subklavija” profesora dr Zlatka Maksimovića održana je večeras u prepunoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić” u Bijeljini.

Jedan od recenzenata ove stručne monografije, prof. dr Dragan Sagić, redovni profesor radiologije medicinskog fakulteta u Beogradu, zaposlen na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje rekao je da ova publikacija predstavlja dragocjen izvor informacija studentima medicine, doktorima, specijalizantima i specijalizantima hirurških i radioloških grana medicine, ali i svim zainteresovanim za ovu oblast.

– Ova knjiga je jako korisna, vrlo je instruktivna u poređenju sa drugim autorima svjetskog kalibra. Malo je ovakvih knjiga iz ove oblasti koje se pišu na našem jeziku. Imao sam tu čast da budem pored prof. Dragaša recezent ove knjige. Moja uža specijalnost su intervencije na krvnim sudovima srca i velikih krvnih sudova pa između ostalog i ova regija aorte i subklavije.

Drago mi je što ćemo imati priliku da pričamo večeras i o radu bijeljinske bolnice i novim dostignućima koja su postignuta u zadnje dvije godine otkako je prof. Maksimović došao na čelo ove zdravstvene ustanove. Podigao je nivo rada i u kvalitetu i u kvantitetu, istakao je prof. Sagić novinarima prije početka promocije.

Na promociji obratio se prof. dr Lazar Angelkov, koji se najprije zahvalio autoru za jednu ovakvu knjigu koja opisuje jednu patologiju koja nije tako rijetka u našoj populaciji, a koju je kako je rekao, prof. Maksimović opisao iz više uglova hirurški precizno.

Ovo je moja šesta knjiga koju sam napisao, tri sam sam napisao, u tri sam koautor. Ne možete od mladih kolega tražiti da se bave naukom ako im to iz ličnog primjera ne pokažete. Ulaganje u nauku, u znanje je investicija koja se uvijek isplati, i  to sam posljednjih godina i decenija stalno ponavljao.

Ova knjiga govori o oboljenjima potključne arterije kada treba raditi određene intervencije u smislu dilatacija, kada su potrebna hirurška liječenja, a u kojim slučajevima je potreban neki drugi vid liječenja. Multidisciplinarni pristup je uvijek najbolje rješenje.

Prije više od pola godine bijeljinska bolnica je aktivno počela da se bavi operacijama krvnih sudova vrata prvenstveno karotidnih arterija. Kod nas dolaze eminentni stručnjaci, koji se bave tom patologijom kao i recenzenti knjige. Prof. Sagić je od ranije uključen u rad bolnice a od nedavno i prof. Marko Dragaš, zamjenik direktora druge hirurške Klinike vaskularne hirurgije u Beogradu. Nastaviću pisanje knjiga, to je moje zadovoljstvo, ali i obaveza kao profesora na medicinskim fakultetima, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović.

(Bijeljina.org)

CATEGORIES
Share This