Šamac: Održan koncert Anđele Paležnice

Šamac: Održan koncert Anđele Paležnice

Nastup u kino-sali organizovalo je Kolo srpskih sestara “Kosovka djevojka” čiji je član ova mlada djevojka.

Paležnica je sama birala repertoar, tako da su Šamčani mogli čuti duhovne, pravoslavne i tradicionalne narodne pjesme, kao i modernije ritmove, a pomoć su joj pružili Milenko Božić na harmonici i Jovan Živković gitara.

Ona je istakla da joj je zadovoljstvo da može doprinijeti očuvanju i njegovanju tradicije, te da će se potruditi da sačuva dar od Boga i da svoje pjevanje usmjeri na pravi put.

“Muzikom smo okruženi, ali možda ne uvijek onom koja hrani dušu, oplemenjuje i ispunjava”, rekla je ova mlada djevojka.

Paležnica je dodala da nije sigurna da tradicija /muzika/ dolazi do izražaja onoliko koliko vrijedi u odnosu na današnju novokomponovanu muziku.

Predsjednica Kola srpskih sestara “Kosovska djevojka” Ana Simeunović rekla je da su ovim koncertom, prije svega, htjeli da istaknu rijedak talenat mlade Paležnice i time podstaknu i druge da svoj dar ne kriju nego da ga pokažu.

Ona je dodala da je rad Kola srpskih sestara obnovljen 2013. godine i da broji oko 20 članica, među kojima su sestre Anđela i Aleksandra Paležnica koje su vrlo aktivne.

“Bavimo se očuvanjem tradicije, a naročito njegovanjem starih zanata koji skoro da su nestali tako da kroz projekte koje realizujemo obnavljamo vještinu tkanja, vezenja, šivenja. Imamo i talenat za pjevanje, jer je večeras pjevala i naša najstarija članica Slavica Marković koja je bila na koncertu”, rekla je Simeunovićeva.

Nacelnik.net

CATEGORIES
Share This