Promovisana knjiga Mladena Vučkovca „Otimanje od zaborava“

Promovisana knjiga Mladena Vučkovca „Otimanje od zaborava“

Nova knjiga Prijedorčanina Mladena Vučkovca „Otimanje od zaborava“, koja je posvećena stradanju djece u Drugom svjetskom ratu, promovisana je sinoć u Prijedoru.

Vučkovac je kao dijete sa Kozare još u povoju osjetio strahote rata i stradanja i stalno traga po sjećanjima i svjedočenjima naroda Potkozarja.

On je, kao neko ko je rođen u kozarskoj ofanzivi, ispričao da je odlučio da napiše knjigu koja je, kako kaže, sjećanje, ali i opomena da se tako nešto nikada i nikome ne desi, posebno ne djeci.

„Ovo je jedna svojevrsna monografija koja, pored istorijskog dijela, sadrži i statističke podatke o stradanju djece sa ovog područja u Drugom svjetskom ratu. Tema je beskrajno tužna i teška, ali će, vjerujem, služiti kao opomena svim budućim generacijama da se tako nešto više nikada ne ponovi“, rekao je Vučkovac, kome je ovo šesta knjiga.

Recenzent knjige Violeta Božović istakla je da kroz knjigu provejava istina koja opominje da je zaborav jedan novi zločin.

„Ponosni smo na činjenicu da postoje autori koji neće dozvoliti da zaborav padne na dječije mučeničke kosti. Hvala Mladenu za veliki trud da naša kulturna baština dobije zaslužno sjećanje, koje će ostati trajno svjedočanstvo o strašnim stradanjima djece Kozare“, istakla je Božovićeva.

Promocija je održana u organizaciji gradskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“. Predsjednik „Prosvjete“ i recenzent knjige Branislav Kecman kaže da okosnicu ovog djela čine autentična svjedočenja o ratnim dešavanjima od 1942. do 1945. godine sa područja Krajine i šire.

„Mislim da ne možemo ostati imuni na takve činjenice i posmatranje tog vremena. Izdavanjem ove knjige nastojimo da kulturu sjećanja podignemo na jedan viši nivo, a kako i sam naziv knjige kaže – otimamo sjećanje od zaborava“, rekao je Kecman.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This