Promocija KNJIGE AKADEMIKA DRAGANA DAMJANOVIĆA U SOMBORU – PORUKE I POUKE „ANJE SA DEDINJA“ koja je očarala i Republiku Srpsku od Bijeljine do Banjaluke

Promocija KNJIGE AKADEMIKA DRAGANA DAMJANOVIĆA U SOMBORU – PORUKE I POUKE „ANJE SA DEDINJA“ koja je očarala i Republiku Srpsku od Bijeljine do Banjaluke

U čuvenoj Srpskoj čitaonici u Somboru, u organizaciji Udruženja medicinskih sestara tog grada koje predvodi Đurđa Barać, glavna medicinska sestra ovdašnje zdravstvene ustanove, predstvaljena je knjiga „Anja sa Dedinja“, čiji je autor akademik Dragan Damjanović, pisac iza koga je više od 30 romana, među kojima najviše duhovnog karaktera.

Damjanović, koji je bio i novinar „Novosti“, dopisnik sa Kosmeta, posjetio sva sveta mjesta hrišćanska i pravoslavna od Hilandara, Egipta do Jerusalima i dalje, istražujući korijene vjere naše i naših svetitelja, koja rod voli i slavi..

-Ana sa Dedinja je djelo ljubavnih događaja u kojima mladi ljekar i bogata djevojka koja je postala žrtva drogerčine sve da ostanu osjećanima svoga srca – poručio je akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsjednik Naučnog vijeća SKANU, višegodišnji zamjenik direktora KC Srbije, kao čuven srpski hirurg.

-Autor nas upoznaje sa  likovima i dešavanjima s kojima se svako od nas susretao ili je bio svjedok. Zadire u ljudsku psihu pokazuje dokle mogu da idu intrige, pokvarenost, licemjerstvo, želja da se bude neko i nešto uz pomoć alata koji nisu primjereni ljudima sa dostojanstvom – rekao je Kerkez.

Akademik profesor dr Neđo Danilović, svjetski priznat naučnik, istakao da je  akademik Damjanović, pored literarnog dela, krasno ispisanog, darovao čitaocima  i mnoštvo štiva zasnovanog na naučnoj osnovi.

Vladimir Mitrić, novinar „Novosti“ rekao je da  su  događaji koje opisuje Damjanović u djelu „Ana sa Dedinja“, zapravo velika društvena hronika tog vremena, prije više od 30 ljeta, „što je, danas, aktuelno i te kako, „pa knjiga šalje savjete, poruke, pouke, upozorenja, ali i traži da čitalac, sam pred sobom, pogeda dobre i sebe i svoj dom kojim „brodićem plovi kroz život“.

-Sjajno je što je ovo veče okupilo veliki broj medicinskih sestara, koje su, zaista, „žene bijelog srca“, kako nedavno reče njihova koleginica sa VMA, što znači da su nesutrašive u radu, sa  velikim znanjem i umijećem i empatijom do neba – rekao je Mitrić.

-Provodeći život između pacijenata, njihovih srodnika, ljekara i drugih ljudi,  medicinske sestre svakodnevno saznaju mnoge teške ljudske priče i pomažu, nesebično, svakom do granica iznemoglosti. A, koliki je njihov značaj u sistemu zdravstva, pokazala je pandemija korona virusa.Ovo djelo one sjajno razumiju i shvataju i zato je sjajno što je njihova koleginica Barać spojila sve njih i ovo sjajno djelo Dragana Damjanovića, koji je, kao i Gabrijel Garsija Markes, kolumbinski nobelovac, mada dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ostao novinar, tvrdeći da je to najljepša profesija na svijetu i da se protiv toga ne može – konstatovao je Mitrić.

ISTOK

CATEGORIES
Share This