Prijedor: Prikazan film „Nije srce od kamena jače“

Prijedor: Prikazan film „Nije srce od kamena jače“

Povodom Dana Republike u Prijedoru je prikazan dokumentarni film „Nije srce od kamena jače“, autora Nedeljka Lajšića.

Film je posvećen Kristini Marčeta iz Svodne kod Novog Grada, koja je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila tri sina. Majka Kristina je prva majka u Republici Srpskoj koja je u otadžbinskom ratu izgubila tri sina.

U Zapadnoj Slavoniji poginuo je Dušan, a na Suvoj Međi, na zapadu Republike Srpske ista sudbina zadesila je Boru i Dragu Marčeta. Njih trojica bili su pripadnici Vojske Republike Srpske. Dokumentarnim filmom „Nije srce od kamena jače“ autor Nedeljko Lajšić želi sačuvati važno svjedočenje, istinu i žrtvu jedne porodice iz Potkozarja.

– To je istovremeno priča o ljudima koji su svoju mladost dali za Srpsku i to je najveća cijena koju trebaju svi poštovati i o tome govoriti – smatra Lajšić.

„Dužnost nas svih je da se sjećamo tih ljudi. Ti ljudi su dali ono najvoše što su mogli dati, dali su svoje živote, dali su život za našu slobodu, a sloboda je u našem narodu najskuplja riječ“- kaže Nedeljko Lajšić, koji je autor brojnih filmova sa ratnom tematikom.

Majka Kristina, koja je umrla 24. jula 2005. godine, za života je odlikovana Ordenom Miloša Obilića, Dušan i Drago su posmrtno odlikovani Medaljom zasluga za narod, a Boro Ordenom majora Milana Tepića. Povodom Dana Republike na Spomen-obilježje „Za krst časni“ u Prijedoru položeni su vijenci i prislužene svijeće.

(BN Foto: BN)

CATEGORIES
Share This