Prije 120 godina rođena je Marlen Ditrih – glumica koja je Hitlera nazvala idiotom

Prije 120 godina rođena je Marlen Ditrih – glumica koja je Hitlera nazvala idiotom

Jedno od najpoznatijih filmskih lica 30-ih godina, Marlen Ditrih, rođena na današnji dan, nije bila samo glumica i pjevačica, već hrabra i odvažna žena koja se nije bojala mijenjati društvo.

Maria Magdalena Ditrih poznatija kao Marlen Ditrih bila je njemačko-američka glumica i pjevačica. Rođena je 27. decembra 1901. godine u Berlinu, a već s 12 godina pričala je engleski i francuski jezik te se obrazovala za koncertnu violinistkinju. Međutim, noćni život vajmarskog Berlina odvukao ju je u drugom smjeru, pa se tako počela baviti glumom i manekenstvom.

1921. godine počela je pohađati Deutsche Theaterschule Maksa Rainharta, čijoj se pozorišnoj družini kasnije i pridružila. U narednim godinama glumila je u manjim filmskim ulogama u UFA-inim filmskim studijima, zahvaljujući direktoru kastinga Rudolfu Sajberu, koji ju je zapazio. Kasnije se za njega i udala, te iz tog braka dobila kćer Mariju.

Par se razišao 1929. godine, a iste godine započela je i saradnja između glumice i reditelja Josefa fon Sternberga. Naime, Ditrih je postigla svjetski uspjeh ulogom kabaretske pjevačice u filmu Der Blaue Engel, iz 1930. godine, spomenutoga reditelja. Uz njegovu je pomoć potpisala i svoj prvi ugovor s poznatim američkim filmskim studijem Paramount Pictures.

U suradnji s redateljem fon Sternbergom, odnosno u filmovima poput Morocco (1930), Dishonored (1931), Blonde Venus (1932) i The Devil Is a Woman (1935), razvijala je filmsku ličnost fatalne žene. Osim toga, u Sjedinjenim Američkim Državama rasla joj je popularnost i zbog otvorenih antinacističkih stavova i angažmana.

Naime, Ditrih je odbila raditi u Njemačkoj tokom Trećeg Rajha, a u jednom intervjuu je izjavila kako smatra Hitlera idiotom, pa su je shodno tome proglasili izdajicom, a njezini su filmovi bili zabranjeni. 1937. godine postala je američka državljanka, a u razdoblju od 1943. do 1946. godine održala je više od 500 nastupa pred savezničkim trupama.

Za svoj angažman toekom Drugog svjetskog rata odlikovana je američkom Predsjedničkom medaljom slobode te francuskom Legijom časti. Nakon rata nastavila je redati filmske uspješnice poput A Foreign Affair (1948), The Monte Carlo Story (1956), Touch of Evil (1958) i Judgment at Nuremberg (1961). Bila je i popularna izvođačica u noćnim klubovima, a posljednji scenski nastup izvela je 1974. godine.

Za vrijeme života, objavljen je dokumentarni film Marlene, koji se osvrtao na njen život i karijeru te njena autobiografija pod nazivom Ich bin, Gott sei Dank, Berlinerin. Njeni javni nastupi u nekoj su mjeri pratili i njenu filmsku ličnost. Bila je biseksualna modna ikona i jedna od prvih žena koja je javno nosila pantalone. Preminula je 6. maja 1992. godine u Parizu.

(agencije)

CATEGORIES
Share This