Prije 100 godina preminuo je Pavle Jurišić Šturm

Prije 100 godina preminuo je Pavle Jurišić Šturm

Čuveni srpski general lužičkog porijekla Pavle Jurišić Šturm, koji je za ratne zasluge dobio najveća srpska i svjetska vojna odlikovanja, preminuo je 14. januara 1922. godine.

Šturm je bio jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu koji je veoma zaslužan za blistave pobjede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

U srpsku vojsku primljen je 1876. godine kao dobrovoljac u činu poručnika i već u srpsko-turskom ratu /1876-1877/ istakao se kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona. Tokom srpsko-turskog rata /1877-1878/ veoma uspješno komandovao je Prvim dobrovoljačkim pukom, a potom Krajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota.

U srpsko-bugarskom ratu /1885/ komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu /1912-1913/ Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu /1913/ Dunavskom divizijom. U Prvom svjetskom ratu /1914/ kao komandant Treće armije primio je prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku. Trećom armijom je komandovao i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916. godine.

Prema srpskim izvorima, po porijeklu je bio Lužički Srbin. Akademiju je pohađao u Vroclavu i Nansiju. U Francusko-pruskom ratu bio je vodnik na strani Kraljevine Pruske. Došavši u Srbiju, promijenio je ime u Pavle Jurišić i dodao svoje bivše prezime Šturm kao nadimak. Uzeo je učešće u srpsko-turskim ratovima kao poručnik, te bio odlikovan i unaprijeđen u čin kapetana.

Zbog svog prijateljstva sa kraljem Petrom Prvim imenovan je prvim ađutantom i pratio je kralja na svim putovanjima. Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde, Ordenom belog orla i savezničkim odlikovanjima među kojima se ističu Orden italijanske krune, Orden Svetog Đorđa, Orden belgijske krune, Orden Legije časti i Orden Svetog Mihajla i Svetog Đorđa, a najvrednije odlikovanje bilo mu je Orden cvjetova paulovnije na velikom krstu kojim ga je lično odlikovao japanski car.

Takođe je bio nosilac Gvozdenog krsta, Ordena Svetog Leopolda i Ordena Mendžidije, ordenja koje su mu dodijelile buduće Centralne sile. Uvršten je u red najvećih vojskovođa Prvog svjetskog rata i srpske ratne istorije. I Pavlov rođeni brat Evgenije Jurišić Šturm bio je dobrovoljac srpske vojske.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This