Preminuo novinar i književni kritičar Igor Mandić

Preminuo novinar i književni kritičar Igor Mandić

– Hrvatski i jugoslovenski novinar i književni kritičar Igor Mandić preminuo je u 82. godini.

Vijest o smrti Igora Mandića objavio je na “Fejsbuku” leksikograf Velimir Visković, prenose hrvataski mediji.

“Dragi moj prijatelju, živio si i otišao sa stilom, pisao kritike za `Jutarnji` praktično do zadnjeg dana; otišao gosparski, bez mrcvarenja, uz birano jelo i dobru kapljicu. Ne razdvajajući se do zadnjeg trena od svoje Slavice”, napisao je Visković, opraštajući se od Mandića koji je premunuo juče.

Igor Mandić je karijeru književnog kritičara počeo u zagrebačkom “Vjesniku”, posle čega je nekoliko godina pisao za “Slobodnu Dalmaciju”. Pisao je za brojne novine i magazine u SFRJ, a kasnije u regionu i bio čest gost radijskih i televizijskih emisija.

Sredinom devedesetih godina prošlog vijeka bio je u statusu slobodnog umjetnika, da bi 2000. postao glavni urednik “Vjesnika”. Živio je i radio u Zagrebu gdje je posljednjih godina pisao redovnu kolumnu za “Jutarnji list”.

Autor je 34 knjige, uključujući “Oklop od papira”, “Predsmrtni dnevnik” i “Sebi pod kožu”.

Rođen je u Šibeniku 20. novembra 1939. godine. Završio je studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine

“Sve što sam imao originalno reći, zapisao sam u svojim knjigama”, rekao je svojevremeno Mandić.

Bio je omiljen sagovornik zbog svoje pronicljivosti i duhovitosti. Ponosio se svojim hedonizmom po pitanju jela i pića, pa je jednom izjavio “odvajao sam od usta da bih mogao dobro da jedem.”

(Srna)

CATEGORIES
Share This