Preminuo Majkl Lang, idejni tvorac i organizator festivala Vudstok

Preminuo Majkl Lang, idejni tvorac i organizator festivala Vudstok

Lang je bolovao od rijetkog oblika ne-Hodgkinovog limfoma, a vijest o njegovoj smrti potvrdio je njegov portparol i dugogodišnji prijatelj Majkl Pagnota

Glavni organizator i idejni začetnik originalnog festivala Vudstok Majkl Lan preminuo je u 77. godini.

Lang je bolovao od rijetkog oblika ne-Hodgkinovog limfoma, a vijest o njegovoj smrti potvrdio je njegov portparol i dugogodišnji prijatelj Majkl Pagnota.

Kao dvadesetčetvorogodišnjak Majkl Lang je bio glavni operativac firme „Woodstock Centures“ i snažno je vjerovao u hipi pokret. Podstaknut tom vjerom, 1968. godine je najpre organizovao Majami pop festival koji je posjetilo 25.000 ljudi, a gdje su između ostalih, nastupili i DŽimi Hendriks, DŽoni Li Huker, Čak Beri…

Ipak, najveći Langov uspjeh doći će godinu dana kasnije, organizacijom kultnog festivala Vudstok. Vudstok je već u pretprodaji srušio sve rekorde sa 186.000 trodnevnih ulaznica naplaćenih po 18 dolara, piše DAN.

Na Vudstoku je nastupilo ukupno 32, uglavnom folk, bluz i rok izvođača. Najpoznatije ime festivala bio je DŽimi Hendriks, a na bini Vudstoka svirali su i „Grateful Dead“, „Creedence Clearwater Revival“, „The Who“, „Jefferson Airplane“ i drugi.

IN4S

CATEGORIES
Share This