Pozorišna priča „Dječak u prugastoj pidžami“ potresla trebinjsku publiku

Pozorišna priča „Dječak u prugastoj pidžami“ potresla trebinjsku publiku

– Predstavnici Sjeverne Makedonije – ansambl Letečke teatarske trupe iz Tetova sa predstavom „Dječak u prugastoj pidžami“, pobjedničko ostvarenje ovogodišnjeg 61. Dramskog amaterskog festivala u Kočanima, nastupili su druge večeri „Festivala festivala“ u Trebinju, na sceni Kulturnog centra Trebinje.

Inscenaciju istoimenog romana irskog pisca Džona Bojna, o nevinom a tragičnom prijateljstvu sina komandanta nacističkog logora i njegovog vršnjaka sa suprotne strane bodljikave žice, iz koncentracionog logora, u izvedbi ansambla iz Tetova potpisuje Vladimir Jovanovski.

Trebinjska publika u ponedjeljak uveče bila je potresena najprije zbog teme holokausta i potresnog stradanja djece, pa je u predstavi i izvornom djelu stradao i sin upravnika logora, ali i briljantnom igrom glumaca, ponajprije režisera, koji je igrao i lik upravnika logora.

Zato je i priznanje protagoniste večeri, po izboru žirija trebinjske publike, otišlo upravo u ruke Jovanovskog i to za tumačenje lika upravnika koncentracionog logora Franca Vajsmana.

Prethodno je u okviru pratećeg programa festivala u kino-sali Kulturnog centra promovisana knjiga „Zatamnjeni ekran“, autora Božidara Zečevića, teatrologa i filmskog kritičara, koji je otvoreno kritikovao pojedine televizijske serije, u kojima se, kako je rekao, skrnavi srpska istorija, duhovnost i umjetnost, a među kojima su i „Senke nad Balkanom“, „Kralj Petar Prvi“, „Kralj Aleksandar“, „Apis“, „Nemanjići“.

Na scenu je sinoć trebalo da stanu pobjednici 53. Festivala dramskih amatera Crne Gore – ansambl Amaterskog pozorišta Centra za kulturu Pljevlja, sa predstavom „Boing boing“ po tekstu Marka Kamelotija, a u režiji Jovane Jelovac Cavnić.

U okviru pratećeg programa, prethodno je u Muzeju Hercegovine trebalo da bude predstavljena knjiga „Tajna ispod mrtve mačke“, roman o Ivu Andriću, autora Predraga Savića.

 

CATEGORIES
Share This